Drukte bij een vorige editie van Cultuur aan de Maas. (foto: Marcel Ditters)
Drukte bij een vorige editie van Cultuur aan de Maas. (foto: Marcel Ditters)

Cultuur aan de Maas 2019

Zondag 25 augustus staat het centrum van Cuijk weer helemaal in het teken van Cultuur aan de Maas. Het thema is dit jaar 'Voel je Vrij'. Bezoekers kunnen die dag lekker rondlopen of bij een van de horecagelegenheden genieten van theater, culturele bezienswaardigheden, verhalen, films en heel veel muziek.

door Ingrid Janshen-Artz

Op diverse plekken in het centrum staan zoals elk jaar podia waarop koren, bandjes en andere artiesten hun geluid laten horen. Ook daarnaast is er veel te beleven. Wegens groot succes is er dit jaar wederom een circus speciaal voor kinderen. Peter Sonnemans leert kinderen in de tuin van Paters Oblaten hoe ze een echte circusartiest kunnen worden.

In diezelfde tuin aan de Grotestraat kun je de zes gildes van de gemeente Cuijk ontmoeten. Zij staan er dit jaar voor het eerst met een kruisboogbaan. Eveneens nieuw is het 'Wij-plein'. Hiermee wil de organisatie benadrukken dat iedereen gelijk is aan elkaar. Dat past bij het thema 'Voel je Vrij', gekozen omdat Nederland precies 75 jaar geleden Nederland bevrijd werd. Vrijheid en kunst & cultuur gaan hand in hand; hier is de vrijheid om te zijn wie je bent en te creëren wat je wilt. En dat kan iedereen tijdens Cultuur aan de Maas beleven. Zo zullen de Ghesellen van Sint Maerten bezoekers op straat trakteren op kleine theaterstukken die ze zelf bedacht en gemaakt hebben. Bijzonder detail: deze toneelvereniging bestaat volgend jaar ook 75 jaar.

Tussen alle festivalactiviteiten door draait de nieuwe bioscoop haar filmprogramma. Maar ook in Lunchroom De Looierij wordt, exclusief, een film vertoond. In Haps is een nieuwe kindertoneelgroep opgericht: theaterhuis Joris. Zij hebben zich dit jaar voor het eerst gepresenteerd met de spannende film 'Het geheime oog', waarvan de kinderen zelf het verhaal hebben bedacht. Voor één keer is de film nu te zien bij De Looierij. De lunchroom is deze zondag sowieso een culturele hotspot; ook verhalenverteller Frans van de Pas en gitarist Bert Damink zullen er hun kunsten vertonen.

Op andere plekken in het centrum is eveneens volop vermaak. Er zijn optredens in de Martinuskerk, in de Protestantse kerk en op diverse podia in de open lucht. De bestaande hotspots -zoals museum Ceuclum, het Pakhuis, de Beeldentuin en het FAD Cuijks Historisch Informatie Centrum- zijn natuurlijk ook van de partij. Ook Schouwburg Cuijk mag aan dat rijtje worden toegevoegd. Dat was nog even de vraag, omdat de vloer van de schouwburg deze zomer vervangen wordt. Het zou een groot gemis zijn geweest, maar gelukkig kunnen de deuren toch open, al is de ingang deze keer via het café. Vanaf die deuren kom je terecht in een programma vol jong talent.

Cultuur aan de Maas wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd door Cultureel Hart Cuijk, in samenwerking met de vele Cuijkse culturele organisaties en gezelschappen en artiesten uit de hele regio.

Meer berichten