Het is een sport die op school veelvuldig wordt beoefend, maar toch blijft honkbal een kleine sport in Nederland.
Het is een sport die op school veelvuldig wordt beoefend, maar toch blijft honkbal een kleine sport in Nederland. (Foto: )

Bullfighters: kleine maar gezellige club

Het is een sport die op school veelvuldig wordt beoefend, maar toch blijft honkbal een kleine sport in Nederland. Dat merken ook de Bullfighters uit Cuijk. "Honkbal komt op ruime afstand van sporten als voetbal, hockey of tennis. Maar toch zijn we een groeiende vereniging", aldus voorzitter Koen Kea.

door Aron van Peer

De Bullfighters zien zichzelf vooral als een vereniging waar gezelligheid voorop staat. "We zijn niet een hele grote vereniging en hebben momenteel bijna zestig leden. Het is een kleine club dus we gaan nooit eredivisie spelen, maar we doen wel gewoon leuk mee." Het gaat daarbij niet hoofdzakelijk om presteren, iets wat voor een club als de Bullfighters ook erg lastig is. "Als we er echt goede spelers tussen hebben lopen, dan verdwijnen die al snel naar andere clubs. Dat hebben we nu al een paar keer meegemaakt en dat is ook heel begrijpelijk. In zo'n geval kunnen wij alleen maar heel trots zijn dat die speler van ons afkomt."

Daar staat wel tegenover dat het verlies van spelers voor een kleine club al snel voor personele problemen zorgt. "Omdat we zo klein zijn missen we iedereen die weggaat ook direct. We zijn nu goed bezet, maar als er een paar spelers weggaan dan moet je al gaan schuiven en rekenen", aldus Kea. Het wegvallen van spelers die de club verlaten of ermee stoppen, moet opgevangen worden met nieuwe leden. Maar dat is precies wat voor de Bullfighters een grote uitdaging blijkt. "Daar moeten we echt hard voor werken en dat valt niet altijd mee. Honkbal is natuurlijk niet een hele bekende sport. We zien gelukkig wel dat nieuwe leden het over het algemeen erg leuk vinden en bij ons blijven hangen. Maar dan moet je ze wel eerst op de training zien te krijgen."

In dat opzicht is het voor een kleine honkbalvereniging lastig opboksen tegen de populairdere sporten zoals voetbal, een sport waar Kea grote tegenstellingen mee ziet qua sfeer. "Het honkbal is gewoon een hele fijne sfeer om in te sporten. Als de tegenpartij een mooie actie maakt staan wij te juichen en dat is andersom ook. Wat dat betreft is een sport als voetbal een stuk fanatieker en hebben wij een hele andere manier van aanmoedigen. Het komt veel gemoedelijker over allemaal."

Voor de Bullfighters is er sowieso reden om langzaam in de feeststemming te komen, aangezien er een jubileum aan zit te komen. "Volgend jaar bestaan we veertig jaar, dus dat gaat in ieder geval goed gevierd worden met alle (oud-)leden." En dat jubileum hoopt de club te vieren met meer leden. "We zijn een groeiende vereniging en nieuwe leden zijn inderdaad meer dan welkom. Zo'n twee jaar geleden is het hele bestuur vernieuwd en onlangs is het clubhuis flink aangepakt. We willen er dus echt iets van maken en zijn op de goede weg."

Meer berichten