Vorige week liep André Zeelen, ook bekend als Dré, voor de 56e keer de Maas en Viltmars in Oeffelt. (foto: Tom Oosthout)
Vorige week liep André Zeelen, ook bekend als Dré, voor de 56e keer de Maas en Viltmars in Oeffelt. (foto: Tom Oosthout)

André gaat voor zijn 50e Vierdaagse

Vorige week liep André Zeelen, ook bekend als Dré, voor de 56e keer de Maas en Viltmars in Oeffelt. Volgende week staat hij in Nijmegen aan de start voor zijn 50e Vierdaagse. Zijn gouden tocht. Wat is het geheim van een goede wandelaar? "Karakter", zegt Dré resoluut.

door Jos Janssen

De aanloop naar zijn vijftigste Vierdaagse verliep allerminst gemakkelijk. "Ria en ik waren vijftig jaar getrouwd en ik zou in 2017 mijn vijftigste keer lopen. Eén dag gelopen en toen moest ik uitvallen met een achillespeesblessure. In de aanloop naar de Vierdaagse in 2018 brak ik mijn pols bij het uitlaten van de hond. Ik ga niet met zo'n doek om de nek lopen. Vorig jaar heb ik wel bij de ontvangst gestaan van burgemeester Hillenaar en zijn vrouw bij het gemeentehuis. Heb ook veel Cuijkse wandelaars dat Romeins kransje opgedaan. Sommigen leken net Doornroosje."

Dré Zeelen (80) kan zich de eerste Nijmeegse Vierdaagse nog wel herinneren: "Dat was in 1956. Ik was zeventien jaar oud. We hadden een clubke van negen. De Maaskanters. Met onder meer Hansje Vergeest, Arie van Raay, Gradje Hendriks. Eén groep van de Maaskanters liep de veertig kilometer en de andere groep de vijftig kilometer. Heb jaren daarna nog drie keer de 55 kilometer gelopen."

De doorgewinterde Cuijkse wandelaar, nu in Haps wonend, heeft over de hele wereld zijn voetstappen neergezet: "China, Zwitserland, Japan, Oostenrijk. Maar de Vierdaagse blijft toch iets aparts. Bij de 33e keer ben ik gehuldigd door de Hapse Carnavalsvereniging de Zelfkant. Een pracht herinnering. Ik heb twee jaar gelopen toen ik in dienst zat en 17 jaar met de Nationale Reserve. Mooie tijd."

Samen met zijn vrouw Ria draaide André vele jaren café Jachtlust. Ria: Tijdens de Vierdaagse week hadden we wel een dertigtal slapers. Ik had geen tijd om naar Dré te gaan kijken want moest voor die dertig iedere dag koken en zorgen dat de boterhammen klaar stonden. Nu alleen met Dré is het zondagse soep en veel koolhydraatrijk eten. Spaghetti en macaroni. Hij neemt iedere dag twee boterhammen, twee eieren , fruit en water mee." Dat was vroeger cola met een klein flesje cognac", vult Dré snel aan.

Als lid van de vereniging de Gouden Kruisdragers (bij 40e keer mag je erbij) en onderscheiden door de gemeente met een wandelstok bij zijn veertigste Vierdaagse, staat Dré dinsdag monter aan de start. "Ik heb drie keer zoveel getraind als anders. Dit jaar 300 km. Voor de hitte heb ik een natte handdoek bij me. Ik draag altijd een lange broek. Dat is beter voor de spieren. Ik ga voor vier dagen 30 km. Heb een privé masseuse. De vrouw van Sinterklaas. Het enige jammere is dat ik niet door Cuijk kom. Ik heb die vier dagen ieder jaar dezelfde rustplaatsen. Cafés. Ik kom helemaal tot rust als ik in 'n café zit." vertelt de vroegere cafébaas lachend.

Meer berichten