Twan en Els van Dijk van de bakkerswinkel in Beers gaan na 34 jaar stoppen. (foto: Tom Oosthout)
Twan en Els van Dijk van de bakkerswinkel in Beers gaan na 34 jaar stoppen. (foto: Tom Oosthout)

Beerse flappenbakker gaat stoppen

Plannen waren er al geruime tijd. Nu gaat het er toch echt van komen. Twan en Els van Dijk van de bakkerswinkel in Beers gaan na 34 jaar stoppen. Op zaterdag 3 augustus is het zover: 'Met pien in mien hart.' Vanaf maandag 5 augustus wil Buurtmarkt Breedeweg in hetzelfde pand met een buurtmarkt en ook met een bakkerij verder gaan.

door Jos Janssen

Ze kunnen allebei terugkijken op geweldige jaren van heel hard werken. De geboren Beersenaar Twan en zijn Cuijkse vrouw Els Siroen. Els: "Vanaf 1947 heeft er hier aan de Gildeweg een levensmiddelenzaak met bakkerij gezeten. In 1985 hebben wij de zaak van Twan zijn vader Gerrit en moeder Roos overgenomen. In al die jaren hebben we er een mooie boterham verdiend, nu is het: op is op. Met veel liefde en plezier stonden we vijf hele lange dagen in de week klaar."

Tussen een traantje zitten ook veel glimlachen. Twan: "Met mijn veertiende ging ik al mee bezorgen. Mocht van mijn vader de bakkersauto steeds een stukje verderop zetten. Hij leerde me al snel autorijden. In Vianen hadden we 220 bezorgadresjes. Een gezelligheidsroute. Met de bakfiets met oom Piet van Diek mee. Dat was me er ene. Als hij brood had bezorgd dan kwam hij terug met onderin de bakkerskist een varken. Had hij er weer een handeltje bij." Een bakker staat altijd vroeg op: "Toen onze kinderen klein waren ging ik met hen na Sesamstraat mee naar bed. Nu nog begin ik 's nachts om één uur met bakken. Als de winkel open gaat ga ik nog bezorgen. Bij campings en bij oudere mensen." Zijn naam de Beerse flappenbakker heeft hij overgehouden aan de Vierdaagse wandelaars: "Op de vrijdag zetten we 's morgens vroeg hier 600 stoelen voor de deur. Tien man personeel. Voor ons een topdag. Veel koffie met allerlei flappen. Dat gaan we missen. Ook het oliebakken op oudjaarsdag. Dan staan ze hier in de bittere kou met de opmerking we hebben nog sneeuw gehad. Toen hebben we maar even de poedersuiker over de hoofdjes rond laten gaan." Er komt nu een buurtmarkt: "Een lang traject van praten is het geweest. Veel geduld, waar ik een hekel aan heb. Buurtmarkt Breedeweg wil ons bedrijf voortzetten en gaat er weer een mini super annex bakkerij van maken. Stichting Dagbesteding Cuijk zorgt voor de medewerkers. Een mooi project. Voor ons zal het uitslapen wennen worden. We hebben lang moeten wachten en dat geeft spanning. Maar nu de stopdatum vaststaat kunnen we alles langs ons af laten glijden." Van Dijk kan nu meer aandacht gaan besteden aan zijn modeltreinen. Maar ook samen fietsen en wat vaker naar de twee kinderen en kleinkinderen gaan. Het zal op de afscheidszaterdag 3 augustus misschien nog even moeilijk worden maar na 55 jaar en 16 uur per dag is het wel mooi geweest. Op die zaterdag staat er de hele dag koffie klaar met een appelflap van Twan de Flappenbakker. "Wij willen iedereen danken voor het vertrouwen dat we al die jaren hebben gekregen. Maar ook de prettige wijze waarop wij met iedereen hebben samengewerkt."

Meer berichten