Enkele leerlingen van het Merletcollege deden onderzoek naar het terugdringen van zwerfafval in Cuijk. (foto: Jos Janssen)
Enkele leerlingen van het Merletcollege deden onderzoek naar het terugdringen van zwerfafval in Cuijk. (foto: Jos Janssen) (Foto: )

Plannen voor minder zwerfafval

De afgelopen weken hebben leerlingen van het Merletcollege hard gewerkt aan plannen die het vele zwerfafval in het centrum van Cuijk moeten terugdringen. Bij de presntaties van de plannen kwamen verfrissende nieuwe ideeën aan bod. Een van de leerlingen maakte terecht de opmerking: "Zwerfaval begint met een goede opvoeding."

Door Jos Janssen

De opdracht om plannen te maken kwam van de Wijkraad centrum. Bestuurslid Lam Arends: "Het is een hot item. De leerlingen hebben onderzocht wat voor afval er allemaal is. Wij zijn als bestuur bij de presentaties voltallig aanwezig. Dan laat zien hoe belangrijk wij dit probleem ook vinden. De uitvoering van de plannen gaat volgend schooljaar gebeuren. Al het zwerfafval willen we op het Louis Jansenplein brengen om er een kunstwerk van te maken." Docent Mark van Wissekerke begeleidt een groep op school: "Het is een project voor leerlingen van het Technasium voor het vak Onderzoek & Ontwerpen. De leerlingen zijn er intensief mee bezig geweest en hebben leuke presentaties gemaakt met goede ideeën. Nu de uitvoering nog."

De opdracht was te onderzoeken waar overal zwerfafval lag, welke oplossingen er al zijn met de voor- en nadelen en samen met je groep een heel eigen oplossing maken. De meeste groepen vonden erg veel kauwgom, sigarettenpeuken, plastic, papiertjes en veel blikjes. Oplossingen uit den lande die wellicht ook geschikt zijn voor Cuijk waren onder andere de kauwgommuur, een snoeproute en gratis watertappunten, zodat er minder plastic flesjes gebruik worden als iedereen een eigen bidon heeft. Maar ook de pratende prullenbak uit de Efteling kwam langs en de blikvangers. De leerlingen wilden ook boetes voor de vervuilers maar zagen ook in dat dit heel moeilijk te handhaven is. De constatering dat het probleem bij de mens begint was dan ook terecht. Nieuwe ideeën waren er te over. Julian, Sem, Luc, Daan en Pim kwamen met een prullenbak met een micro bit. Als je de hand er tegenhoudt gaat hij open. Een sensor in de prullenbak geeft aan wanneer de bak vol is. Een volgende groep wilde had een plattegrond ingetekend waar het zwerfafval in het centrum lag en waar dus bakken moesten komen. Veel groepen kwamen tot de conclusie dat het spannend gemaakt moest worden voor de personen, kinderen die afval in de hand hebben en het weg willen gooien. Een hinkelbaan naar de prullenbak of roosterpad met ondergrondse opvang, het een uitschuifbaar brod voor kauwgom op te plakken.

Zelfs een voetbalveldje waar met afval wordt gevoetbald met in de doelen een afvalbak. De groep die de oplossing gevonden had met een riviertje op het Louis Jansenplein waar afval ingemikt kon worden kreeg toch enige opmerkingen. "Het is rioolwater en op het einde bij de put zit een filter." Om de aandacht vast te houden van de afvalweggooier kunnen er ook plankjes met rijmpjes er bij gezet worden. "Een blikje op de grond, zwerft wel 50 jaar rond."

Meer berichten