Burgemeester Hillenaar en Gradisen zijn verheugd met de komst van de nieuwe brug. (foto: Tom Oosthout)
Burgemeester Hillenaar en Gradisen zijn verheugd met de komst van de nieuwe brug. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Nieuwe fietsbrug bij Katwijk

Met de onthulling van een bouwbord en zandscheppen door ambtenaren en kinderen van groep 6 van basisschool Startblok is dinsdag 25 juni het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe fietsbrug bij Katwijk. De jeugd werd bij dit officiële moment betrokken omdat zij de toekomstige gebruikers worden.

Door Jos Janssen

Burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk: "Welkom op deze mooie stralende dag waar het eigenlijk te warm is voor een grijs pak. Deze brug gaan we bouwen voor de toekomst. Voor jullie en voor de vele andere fietsers. Het bouwen wordt een hele klus. Er is gekeken naar de oude spoorbrug. De nieuwe moet passen bij de oude en in het landschap. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de twee bruggen "opa en zijn keinkind" zijn. Het wordt voortaan minder met de auto, meer met de fiets."

De oorspronkelijke spoorbrug is van 1883 maar is herbouwd na twee opblazingen in de Tweede Wereldoorlog. In 1940 door de Nederlanders en in 1944 door de Duitsers. De nieuwe fietsbrug gaat 145 meter lang worden. Zonder pijlers in de Maas. Bij de Mariagaarde komt een opgang op maaiveldhoogte. Bij de Everdineweerd een weg omhoog en een trap.

Burgemeester Willem Gradisen van Mook was ook verheugd met de toekomstige fietsbrug: "Ik heb bij dit officiële moment mijn ambtsketen omgedaan. Iemand heeft tegen mij wel eens gezegd: Een burgemeester is als een fiets, zonder ketting heb je niets." In een vraag-/antwoordspelletje haalde hij nog enige kennis bij de leerlingen op: "Weten jullie hoeveel E-bikes er vorig jaar in Nederland zijn verkocht? 400.000. En welke provincies worden door deze brug met elkaar verbonden? Brabant, Limburg en Gelderland." Hij gaf de kinderen ook nog een tip mee om zeker de gemeente Mook te bezoeken vanwege het natuurschoon en de lekkere ijsjes in Plasmolen. "Ik bedank alle bestuurders voor de vele hobbels die genomen zijn bij het voortraject tot deze fietsbrug. De bouwers nu veel succes."

De uitvoering van de brug gaat lopen van juni 2019 t/m september 2020. Over de brug komt de fietsroute het MaasWaalpad. Een snelle fietsverbinding tussen Cuijk en Nijmegen en omgekeerd. De brug wordt gebouwd in Schiedam en komt in één stuk op pontons naar Katwijk. Wethouders Gerard Stoffels van Cuijk benadrukte vooral de duurzaamheid van deze brug: "Dit is een milieuvriendelijke manier van voortbewegen. We moeten ons er van bewust zijn dat we voortaan minder snel de auto moeten pakken."

Wat er met het Cuijks pontje gaat gebeuren is nog ongewis. De verwachting is dat deze het minder druk zal krijgen. De pont is van een particuliere onderneming. Wel wordt door de gemeente Cuijk een traject opgestart zo gauw als de fietsbrug er ligt. De overzettingen zullen gemeten worden en wellicht komen er dan maatregelen. Het kan ook zo zijn dat de Cuijkse pont het drukker krijgt door fietsers die een rondje willen maken.

Meer berichten