Martien Bardoel en Mieke Homburg laten het nieuwe vaandel zien. (foto: eigen foto)
Martien Bardoel en Mieke Homburg laten het nieuwe vaandel zien. (foto: eigen foto) (Foto: )

Nieuw hoofdvaandel voor gilde Linden

Onlangs heeft het gilde van Linden het nieuwe hoofdvaandel in gebruik genomen. Het vaandel werd tijdens de heilige mis in de kerk van Linden door pastoor Theo Lamers ingezegend. De maakster van het vaandel, kunstnaaldwerkster Mieke Homburg, overhandigde daar het nieuwe vaandel aan de koning van het gilde. Het oude vaandel werd ter plekke van de stok gehaald en vervangen door het nieuwe. "Daarna zijn we met het nieuwe vaandel naar ons gildehuis gemarcheerd. Het was een hele happening", vertelt eerste gildemeester Martien Bardoel.

Het gilde van Linden was al enige tijd toe aan een nieuw hoofdvaandel. Bardoel: "Ons vaandel was bijna 40 jaar oud. Dat had wat geleden, tijdens gildedagen en andere festiviteiten, maar ook door verkeerd wassen. Het was van zijde en de kleuren zijn toen vervaagd." Het gilde is toen op zoek gegaan naar iemand die een nieuw vaandel kon maken. Dat bleek niet eenvoudig; ze zijn zelfs gaan kijken naar mogelijkheden in Polen. Maar uiteindelijk zijn ze weer in Cuijk teruggekomen. "We hoorden dat Mieke dit ook kon maken, zij heeft ook het vaandel van het gilde van Sint Anthonis gemaakt." Samen met de hoofdman is hij daar gaan kijken en toen was de keuze snel gemaakt.

Het nieuwe vaandel is helemaal met de hand gemaakt. "Het is een ambacht", zegt Homburg, "er komt geen machine aan te pas." Er zitten dan ook heel wat uurtjes in. "Eerst maak ik een tekening, overgenomen van het oude vaandel." In de lijnen daarvan prikt ze vervolgens allemaal gaatjes en dat legt ze op de hoofdstof. "Het is puzzelen waar wat moet komen. Pas als het goed ligt, begint het echte borduurwerk. Ik ben er een half jaar mee bezig geweest, minstens twee uur per dag." Bardoel, trots: "En dit is het eindresultaat." Het vaandel is 2 bij 2 meter en op de achterkant staat het schild met het wapen van de gemeente Linden van vroeger. Bardoel noemt het vaandel hét herkenningspunt. "Als er een gilde aankomt, zie je aan het vaandel welk gilde het is."

De Kring van Schuttersgilden in het Land van Cuijk is bezig om op 8 augustus het kringkoningsschieten te organiseren. Daarnaast zijn de gildes van de gemeente Cuijk aanwezig op 'Cuijk aan de Maas' op zondag 25 augustus.Op beide dagen zal waarschijnlijk het nieuwe vaandel te zien zijn. Bij Cuijk aan de Maas zijn de zes gildes van de gemeente Cuijk aanwezig: Sint Agatha, Haps, Linden, Beers, Vianen en Cuijk. Het gaat niet alleen om kennismaken, er mag ook zelf geschoten worden.

Meer berichten