De karakteristieke Jan van Cuijkmolen bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd. (eigen foto)
De karakteristieke Jan van Cuijkmolen bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd. (eigen foto) (Foto: )

Molen in Cuijk viert 150e verjaardag

Volgens de baard is de huidige Jan van Cuijkmolen aan de Heerstraat in Cuijk in 1860 gebouwd. Molenaar Stefan Willems: "De baard van een windmolen is een dikke, eiken plank bij een bovenkruier, die de buitenkant van de kap onder de windpeluw bij het wiekenkruis afdekt om inwatering te voorkomen. Uit een historisch onderzoek is gebleken dat het jaartal dat er nu op staat niet juist is."

door Jos Janssen

Samen met zijn vrouw Bianca runt Stefan een van de drie nog bestaande Cuijkse molens: "Uit oude archiefstukken blijkt namelijk dat de uit Venlo afkomstige molenbouwer Van der Steen in 1869 een molen 3 kilometer buiten St. Agatha aan de doorgaande weg naar Cuijk bouwde. We hebben zelf nog veel materiaal van vroeger. Koopaktes, krantenknipsels, foto's. Van de opening van de molen in 1869 is helaas niets meer. Wel weten we dat de eerste eigenaar volgens het kadaster Josephus van der Steen is. Hij kocht op 21 september 1868 twee stukken bouwland op de 'Kouwenberg', die eigendom waren van vrouwe Oliviera Cavellier van Adrichem, echtgenoot van jonkheer Louis van Sasse van Ysselt. De bouwperiode van de molen ligt daarmee tussen juni 1868 en september 1869. De molen wordt in het kadaster opgenomen als windgraanmolen en erf onder nummer C913. Tijdgenoten zullen de molen gekend hebben als de 'Hagelkruische molen', omdat de molen aan het Hagelkruis lag aan de weg naar St. Agatha. Pas vanaf 1942 heet deze molen de Jan van Cuijk"

Dit jaar is het dus 150 jaar geleden dat de molen werd gebouwd. Reden voor Stefan en Bianca om dit jubileum samen met de gemeenschap te vieren. "We malen soms nog. Verder geven we vaak rondleidingen, presentaties en hebben we een winkeltje onder in de molen welke iedere zaterdag open is." Om de 150e verjaardag te vieren gaat de molen op de langste dag van dit jaar, vrijdag 21 juni, om 19.00 uur starten met een 24 uurs draaimarathon, tot zaterdag 22 juni 19.00 uur. "We hopen die nacht en dag op voldoende wind. Daarnaast organiseren we rond die 24 uurs draaimarathon verschillende activiteiten. Op vrijdagavond vindt er een presentatie over bierbrouwen plaats met een proeverij door de brouwers van het Toebesbier. Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet nodig. Op zaterdag zijn er de hele dag rondleidingen, presentaties te zien over de geschiedenis van de molen en er zal een springkussen zijn voor de kinderen. Ook gaan we pannenkoeken bakken en is onze winkel de hele dag open."

Voor meer informatie over de molen kijk op de website www.molencuijk.nl.

Meer berichten