Op vrijdag 21 juni wordt de voorstelling "Leven tot en met Dementie" gespeeld. (foto: Jos Janssen)
Op vrijdag 21 juni wordt de voorstelling "Leven tot en met Dementie" gespeeld. (foto: Jos Janssen)

'Eén en één was altijd één'

"Regisseren dat gaat bij mij niet meer weg. Gelukkig niet. Het is heerlijk om bezig te zijn met deze groep." Peter Evers, schrijver en regisseur van het theaterprogramma Leven tot en met Dementie leeft zich uit op een van de repetitieavonden.

door Jos Janssen

"Nu geconcentreerd, geen grappen meer. Eric jij moet iets dichter bij Marijna gaan staan. Je mag gerust de hand op haar schouder leggen."

Twee van de vier acteurs repeteren een ontmoeting. De samenstelling van onze toneelgroep van 35 jaar geleden, Ravage Qui Rit, is weer bijna helemaal bij elkaar. Harrie Vullings, Marijna Looren de Jong, Erik Scheers en nieuwkomer Janneke Kusters. Met muzikale ondersteuning van Maurits de Boer oefenen ze voor een optreden in de schouwburg. Peter Evers is de weer hun vertrouwde "baas" Peter: "Ik ben geïnspireerd geraakt door gebeurtenissen uit mijn eigen leven. Ben gedichten daarover gaan schrijven. Harrie en Maurits zeiden tegen mij, met die bundel gedichten moet je iets meer gaan doen. We hebben gespeelde ontmoetingen, mijn gedichten en liedjes van gedichten verpakt in een theaterprogramma rond dementie. Over de 'Spaanse proloog, de periode van vakanties in Spanje. Genieten van de natuur, de volle maan en de zee die klotst tegen de rotsen. Maar ook van de treurige periode dat de ziekte toesloeg nu drie jaar geleden. Soms komt de lach maar ook de traan voorbij."

Harrie Vullings: " Wat we doen is denk ik tamelijk uniek theater. Ingetogen, intiem. We gaan niet schmieren, het thema belachelijk maken van een wel heel serieus onderwerp. Bezoekers aan deze voorstelling zullen ook geen verhandeling over dementie horen. Geen wijze lessen maar wel ervaringen delen. Op een artistieke manier maken we het herkenbaar, hoe mensen zelf en hun omgeving geraakt worden door dementie. Daarom spelen we ook vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit het perspectief van de dementerende, de mantelzorger, de dagelijkse verzorger maar ook de buitenwereld."

Peter Evers: "Het zijn gedichten, sketchachtige ontmoetingen. Er zit luchtigheid in maar soms ook triestheid. Dit raakt mensen die met dementie te maken krijgen. Ik zorg voor een strakke regie. Het decor bestaat maar uit vier krukken en telkens wordt er door de acteurs een scene gespeeld. Ik kan me voorstellen dat mensen in de zaal dingen horen, zien die heel herkenbaar zijn. Daarom ben ik trots dat er iemand van de Stichting Alzheimer is voor meer informatie over het onderwerp. Ook mijn gedichtenbundel is die avond te koop." De oefenavond verloopt in rustige sferen. Marijna als ma en Eric als haar zoon repeteren een sketch met een veel vragende ma: "Ik mis geld", foetert ma. "Nee, ma ik heb een biljet van vijf euro vorige week in de wasmachine gevonden. Helemaal schoon! 'Wie heeft dat daar dan in godsnaam verstopt', reageert ma."

Kaarten (7,50 euro) voor het programma op vrijdag 21 juni 20.15 uur zijn verkrijgbaar via de schouwburg. De opbrengst gaat naar stichting Alzheimer Nederland.

Meer berichten