De Cuijkse Patricia Daatzelaar is al langere tijd mantelzorger voor haar vader die dementie heeft. (eigen foto)
De Cuijkse Patricia Daatzelaar is al langere tijd mantelzorger voor haar vader die dementie heeft. (eigen foto)

Mantelzorger vader met dementie

De Cuijkse Patricia Daatzelaar is al langere tijd mantelzorger voor haar vader welke dementie heeft. "Het gaat er vooral om dat de medeburger de mensen met de ziekte dementie herkennen, maar dat is een lastig verhaal. Eigenlijk zouden die mensen zelf een herkenbare badge op kunnen doen of iets dergelijks."

door Jos Janssen

Hoe kun je de gewone burger nog meer informeren en hoe zorg je ervoor dat ze goed met mensen met de ziekte dementie om kunnen gaan?

Patricia: "De saamhorigheid in deze maatschappij is soms wel eens ver te zoeken. Heb meer voor elkaar over en kijk naar elkaar om. De meeste mensen zijn zo met zichzelf bezig dat het niet meer opvalt dat een dementerende man al uren in een winkel aan het ronddwalen is omdat hij de uitgang niet meer kan vinden. Voor sommige mensen is het ook dat ze niet weten wat te doen of misschien het niet willen weten. Help ze op weg, begeleidt ze.Het lijkt mij een goed idee als medewerkers van winkels een soort van cursus kunnen volgen, waarbij de meest voorkomende kwesties aan bod komen." Op dit moment zijn sommige supermarkten en gemeenten (CGM) al gestart met het volgen van een onlinetraining, dit zal op korte termijn uitgerold worden binnen alle centrumondernemers.

Wat zou je graag geregeld zien worden voor jou als zeer betrokken mantelzorger?
Patricia: "Tips, vooral voor de beginfase: Waar en bij wie kun je terecht? Je moet zo ontzettend veel zelf uitzoeken. Het zou handig zijn als je bij de huisarts al een informatieboekje mee kon krijgen met daarin benodigde telefoonnummers of een lijst met veelvoorkomende vragen die je kunt stellen bij het 1e bezoek aan de geriater.Nu dat mijn vader in een verzorgingshuis zit moet je nog veel zelf regelen en in de gaten houden omdat niet iedereen met de ziekte dementie hetzelfde ziektebeeld heeft. Mijn vader heeft frontale vasculaire dementie, hierbij gaat in het ziekteproces ook zijn gedrag enorm veranderen. Ik zou het vervelend vinden als dat omslagpunt te laat wordt opgemerkt en er vervelende situaties ontstaan. Er moet tijdig bijgestuurd worden met medicatie, hiermee ben ik constant in overleg met de geriater en verzorgingshuis."

Hoe kun je je voorbereiden op het verlies van je vader?
Patricia vertelt hier openlijk over: "Het klinkt raar, maar ik hoef me niet meer voor te bereiden, dat doe je al stukje bij beetje. Het is best een grote last, hoe zeer ik hem ook zal missen. Ikzelf kan dan weer verder met mijn eigen leven."

In de gemeente Cuijk is een groep betrokken mensen bezig van Cuijk een Dementievriendelijke gemeente te maken. Twee keer per jaar zijn er in Cuijk en de omliggende gemeentes Alzheimerscafés. Waar telkens een ander thema behandeld wordt. Daarnaast kan men bij hen terecht voor advies en wordt voorlichting gegeven. Het is goed dat het omgaan met deze ziekte steeds mee en meer bespreekbaar.

Meer berichten