Bordercollie Bruce is het paradepaardje van Brenda en Ron Coenders uit Linden. (foto: persfoto)
Bordercollie Bruce is het paradepaardje van Brenda en Ron Coenders uit Linden. (foto: persfoto) (Foto: )

Bordercollie held op lange afstand

"Winnen is minder belangrijk voor ons dan de ultieme samenwerking tussen hond en mens te beleven. Het maximale er samen uit te halen. Beter zijn dan de vorige keer." Brenda en Ron Coenders kunnen over hun honden en de opkomende sport dogfrisbee heel enthousiast vertellen.

door Jos Janssen

Al een aantal jaren hebben de twee Lindenaren een digitale webshop met alles voor deze hondensport: All Dogstars."Bijna vijf jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan met onze honden met frisbeewedstrijden." In deze regio is dit een nog niet zo bekende sport maar dat gaat veranderen. Op zondag 19 mei organiseren we hier in Linden op het veld naast dorpshuis de Burcht wedstrijden om de Fame'ous Frisbee Cup 2019. De wedstrijd maakt deel uit van een mondiale competitie en je kunt er punten mee vergaren om naar de Europese en Wereldkampioenschappen te gaan." Ron heeft bij die laatste wedstrijd in 2018 met zijn hond Mitch al succeservaringen opgedaan: "Bij de WK vorig jaar in Nederland werd ik op de distance 26e in een deelnemersveld van ruim 1000 honden en hun maatjes. In deze sport heten die handlers." Een dogfrisbeewedstrijd kent twee onderdelen: "Freestyle is op eigen muziekkeuze twee minuten lang allerlei behendigheden laten zien. Daarnaast is er het afstandswerpen, de distance. In zestig seconden moet je op een uitgezette lijn van 40 meter de frisbee weggooien en jouw hond moet dan deze zo snel mogelijk terugbrengen. De afstand is verdeeld in vakken en daarvoor staan punten. Die frisbee is een speciale hondenfrisbee. Je hebt hem in allerlei zwaartes. Eentje niet buigzaammateriaal is niet goed die breekt snel met alle gevolgen van dien. Het moet voor de hond ook veilig zijn. Dit is echt topsport."

Brenda neemt bij de wedstrijd in Linden met twee honden deel: "Bruce, onze oudste, is echt een held op de lange afstand. Met onze jongste hond Marley, twee jaar, gaan we hier ons debuut maken. Nu is zij oud genoeg om aan wedstrijden deel te nemen. We trainen iedere donderdag op het veld naast de Burcht van 19.30 – 22.00 uur. Hondenliefhebbers die interesse hebben moeten echt eens een kijkje komen nemen." De wedstrijden op zondag 19 mei zijn van internationale allure: "Er komen Duitsers, Belgen. We hebben al veel inschrijvingen. Reacties zijn heel positief. Vaak zijn wedstrijden in het noorden van Nederland. Nu veel centraler." Een deskundige jury beoordeelt de honden en hun handlers: "Eentje kijkt naar het atletische gedeelte van de hond, een ander naar de samenwerking met de handler. De derde telt de gevangen worpen en het hoofdjurylid naar de teamcommunicatie tussen hond en mens. "

Ook voor het publiek zijn dogfrisbeewedstrijden erg spectaculair om te zien: "De omroeper begeleidt de wedstrijden. Ons teammotto is: de sfeer is goed. Plezier, liefde hebben voor deze sport. Iedereen is zondag 19 mei van 9.30 tot 17.00 welkom in Linden. "

Meer berichten