Zondag zijn bijna dertig bedrijven geopend. (foto Marco van den Broek)
Zondag zijn bijna dertig bedrijven geopend. (foto Marco van den Broek)

Fietsen door het platteland

Op zondag 19 mei zetten veel toeristische bedrijven in het Land van Cuijk de deuren van hun bedrijf wijd open tijdens Ons Plattelandsrondje. Langs al deze bedrijven, die lid zijn van Het verrassende platteland van Cuijk lopen in totaal vier fietsroutes. Een mooie gelegenheid om dat bedrijf te leren kennen, dat misschien wel bij je om de hoek zit.

door Jenneke van Dongen

"Dat is voor mij een van de redenen om mee te doen," vertelt Riet van Grinsven van Camping Boszicht uit Wilbertoord. "Er zijn best veel mensen, die niet weten hoe ons bedrijf eruit ziet en ik laat ze dat graag zien. We hebben een dierenweide, waar kinderen kunnen knuffelen met de pasgeboren geitjes. Ook hebben we daar hertjes, kippen en varkens."

Van de ruim vijftig bedrijven, die aangesloten zijn bij de vereniging Het verrassend platteland van Cuijk, zijn zondag bijna dertig bedrijven geopend. Onder hen ook Cuppies, dat pas onlangs lid werd van de vereniging. Eigenaresse Wendy Cöp: "Ik heb sinds vorig jaar deze horecagelegenheid in Sint Hubert. Ik wilde iets waar mensen even van de fiets af kunnen stappen, een bakje koffie of thee kunnen drinken en dan weer door kunnen gaan. Aanstaande zondag is de tweede consumptie gratis."

Eigenhandig bouwden Wendy, haar man en haar zoon de garage om tot een sfeervolle ruimte, waar de bezoeker zijn ogen uitkijkt. "Weet je wat het mooie is sinds we Cuppies hebben? Bezoekers, die hier aan de koffie of lunch zitten, vertelden mij hoe mooi ze het Land van Cuijk vinden, hoe fijn je hier kunt fietsen. Het maakt dat ik met andere ogen naar mijn eigen omgeving kijk en een ambassadeur ben geworden van onze prachtige omgeving." Carolien Geurts van Kessel van Logement De Valkhoeve Mill beaamt dit. "Het is zo leuk om mensen mee te laten genieten van al dat mooie, waar je zelf dagelijks van kunt genieten. Bij ons kunnen kinderen zondag hun boerendiploma halen en op een speciaal strobed knuffelen met twee biggetjes. Die twee zijn verstoten door hun moeder en zijn heel knuffelbaar!"

Verder zijn bij De Valkhoeve de biologische boerderij, het terras en het bezoekerscentrum geopend. En zo hebben alle leden van de vereniging wel iets verrassends te bieden. Een van de routes helemaal fietsen of speciaal bij een of twee bedrijven op bezoek gaan, alles is mogelijk tijdens Ons Plattelandsrondje. Carolien: "Wat ik bijzonder vindt is de verbinding tussen alle bedrijven. We gebruiken elkaars producten waar dat mogelijk is. Kortom de gunfactor is heel groot. We maken met z'n allen het Land van Cuijk en we bieden een diversiteit om trots om op te zijn." De vier fietsroutes van Ons Plattelandsrondje staan in een speciaal boekje, dat onder meer bij alle deelnemende bedrijven te krijgen is. Op de website is ook alle informatie terug te vinden. www.onsplattelandsrondje.nl.

Meer berichten