Het boek van Martijn Schwillens (rechts) over het leven van Frans en Ineke van Es wordt deze week gepresenteerd. (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Het boek van Martijn Schwillens (rechts) over het leven van Frans en Ineke van Es wordt deze week gepresenteerd. (foto: Ingrid Janshen-Artz)

Als je denkt dat het niet erger kan

Op vrijdag 10 mei wordt het nieuwe boek van Martijn Schwillens gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor genodigden in de Schouwburg Cuijk. Het boek draagt de veelzeggende titel 'Als je denkt dat het niet erger kan' en vertelt het verhaal van Frans en Ineke van Es en de heftige tijd die zij met hun gezin de afgelopen zeven jaar hebben doorgemaakt.

door Ingrid Janshen-Artz

"Je zou er een boek over moeten schrijven, er gebeurt zoveel bij jullie." Dat zei een collega van Ineke een jaar geleden. Haar man Frans zei: "Waarom doen we dat niet? Dat hebben meer mensen al tegen ons gezegd." Ze plaatsten een oproep op Facebook en raakten zo in gesprek met Martijn. Hij vond hun verhaal zo bijzonder dat hij het graag wilde optekenen. Na twee voetbalboeken is dit nu zijn derde boek.

Doorsnee gezin

Het boek gaat over het gezin Van Es, een doorsnee Cuijks gezin met drie kinderen. Dan krijgen ze te maken met ernstige gezondheidsproblemen, burenterreur, drugsgebruik van zoon Max en de wereld van de criminaliteit. Ineke: "Het boek begint met de gewapende overval die onze jongste heeft gepleegd."

Operatie

Het is het dieptepunt waaraan vijf jaar ellende is voorafgegaan, te beginnen met de openhartoperatie die Ineke moest ondergaan. Nog voordat ze daarvan hersteld was, kreeg ze te horen dat ze kanker met uitzaaiingen had. Daarna wordt hun leven een achtbaan waar ze niet uit kunnen stappen. Hoewel de jongste van het gezin daarin een grote rol heeft, is het niet zijn verhaal. Martijn: "Het gaat met name over de impact die het heeft op Frans en Ineke."

Sterk team

Speciaal voor Ineke en Frans heeft Syb van der Ploeg het voorwoord geschreven. Ineke is al jaren groot fan van De Kast en de zanger kent de familie. "Hij is altijd belangstellend", vertelt Ineke. "Na afloop van een concert vroeg hij 'Wat kijk je droevig'. Toen heb ik hem verteld van de woningoverval. Hij zei, jullie kunnen dat aan, jullie zijn een sterk team. Ik dacht: Maar ik weet niet of we dit wel gaan trekken."

Gelukkig gaat het nu beter. Ze zijn verhuisd en proberen alles te verwerken. Voor Frans is het een opluchting dat ze hun verhaal verteld hebben, hoewel de littekens blijven. "Als je zeven jaar in zo'n stresssituatie hebt gezeten, waar de gebeurtenissen zich soms zo snel opvolgden dat je amper de tijd kreeg om erover na te denken, dan lijd je gewoon schade. Daar ontkom je niet aan. Nu moeten we rustig de draad weer oppakken."

Bizar

"Het verhaal is bijzonder, maar ook bizar", zegt Martijn.

Winkel

Vanaf zaterdag 11 mei kan iedereen dat zelf ervaren, dan is 'Als je denkt dat het niet erger kan' verkrijgbaar in de boekenwinkels en online. In Cuijk is het boek te koop bij The Read Shop.

Meer berichten