Korenmolen Jan van Cuijk is het werkterrein van molenaar Stefan Willems
Korenmolen Jan van Cuijk is het werkterrein van molenaar Stefan Willems

Bezoek de Cuijkse molen

Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag. Een jaarlijkse terugkerend evenement op de tweede zaterdag van mei sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek.

Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Niet voor niets is het beeld van de molen iconisch voor Nederland. En al hebben molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen. Korenmolen Jan van Cuijk is het werkterrein van molenaar Stefan Willems, telg uit een oud molenaarsgeslacht, dat deze molen sinds 1942 bemaalt. Samen met zijn vrouw Bianca stellen zij elke zaterdag de ronde stenen bergkoren molen aan de rand van de Cuijkse wijk Padbroek open voor bezoekers.

Bezoekers zijn ook op zaterdag 11 mei uitgenodigd om een bezoekje te brengen. Tijdens deze dag is het sfeerproeven van de zoevende wieken, de draaiende houten tandwielen en de zingende molenstenen. In de molen wordt met regelmaat nog graan vermalen tot het fijnste meel. Net zoals de voorgangers van dit molenaarsechtpaar al jaren 150 jaar gedaan hebben. Alleen wordt het nu hobbymatig uitgevoerd. De molen is elke zaterdag geopend van 09.30 tot 13.00 uur en tijdens de Nationale Molendag zelfs tot 16.00 uur. De molen is te vinden aan de Heerstraat 4 in Cuijk.

Meer berichten