In opdracht is er een onderzoek uitgevoerd naar wonen, zorg en welzijn voor ouderen. (foto: persfoto)
In opdracht is er een onderzoek uitgevoerd naar wonen, zorg en welzijn voor ouderen. (foto: persfoto)

Meer aandacht voor fijn oud worden

In opdracht van de KBO's en Stichting Welzijn Ouderen Cuijk (SWOC) is er een onderzoek uitgevoerd naar wonen, zorg en welzijn voor ouderen en hoe de toekomst er uit gaat zien van deze groeiende groep in de Cuijkse samenleving. Ans van Zeeland en Els van Daal, leden van projectteam zijn erg enthousiast: "De positieve initiatieven die op gang komen zijn veelbelovend en geven vertrouwen."

door Jos Janssen

Naar aanleiding van een onderzoek heeft Henk Geene uit Wanroij aanbevelingen gedaan. "Uit elk kerkdorp, wijk in de gemeente zijn drie personen gerekruteerd. Deze groep van dertig komt maandelijks samen. Een projectteam bewaakt de grote lijnen, is het vliegwiel en geeft impulsen aan deze groep. Wij nodigen deskundigen uit over bijvoorbeeld hoe kun je een CPO voor ouderen financieren. De belangrijkste vraag komt steeds op tafel: Wat willen ouderen zelf? We richten ons sterk op 60-plussers. Ons team heeft vier keer per jaar overleg met de verantwoordelijke wethouders. De gemeente is naast onder meer Mooiland, Pantein, coördinatie Mantelzorg een hele belangrijk partner."

In diverse wijken, dorpen lopen al veel projecten zoals vervoersregelingen, Tafeltje dekje en activiteiten. "In St. Agatha is men bezig te kijken naar mogelijkheden om op het Kepserplein CPO-woningen voor ouderen te laten bouwen. In Linden is het plan om een boerderij te verbouwen tot zorgappartementen, Haps zoekt naar een geschikte huiskamer, Vianen een zorglocatie voor mindervaliden en in Cuijk centrum pakt men eenzaamheid onder ouderen aan. Wellicht dat Beers nog gaat aanhaken. Overal zoekt men oplossingen om het ouder worden gezelliger, fijner te laten worden. "

De beide teamleden willen af van doemscenario's: "Laten we het zo stellen: Veel mensen moeten zelf initiatief nemen. Dat kan of doet niet iedereen. Dan moet er geholpen worden. Belangrijk blijft dat iedere 60-plusser meedenkt over zijn of haar toekomst. Elke situatie is uniek maar je moet er nu over nadenken voordat het te laat is. Wil ik kleiner gaan wonen? Welke hulp heb ik thuis wellicht nodig? Met Mooiland en Pantein bespreken we de voorwaarden. Bijvoorbeeld meer seniorenwoningen, maar ook hoe kunnen we robotica en huisautomatisering in de toekomst inzetten. Deze hulpmiddelen kunnen in de toekomst een uitstekende hulp in huis zijn. Zorgverleners en mantelzorgers kunnen op afstand volgen of iemand hulp nodig heeft. Op de tv of via een iPad praten, overleggen met je zorgverlener. We moeten creatief omgaan met het feit dat er minder zorgverleners, veel bezuinigingen in de zorg zijn, maar het aantal ouderen stijgt."

Ans en Els zijn heel stellig: "Ten aanzien van speerpunten vervoer en hulpmiddelen mag hier niet op bezuinigd worden. De oudere moet niet gedwongen thuisblijven. Zij of hij moet blijven meedoen. Contact met elkaar hebben, elkaar ontmoeten, een uitje daar worden ouderen blij van en houdt eenzaamheid buiten de deur."

Meer berichten