De onderhoudsploeg van bospark de Wild is een groep Hapsenaren die met veel plezier hun groenwerkzaamheden verrichten. (foto: Marco van den Broek)
De onderhoudsploeg van bospark de Wild is een groep Hapsenaren die met veel plezier hun groenwerkzaamheden verrichten. (foto: Marco van den Broek)

Groene aanwinsten bospark De Wild

Op zondag 21 mei 2017, bijna twee jaar geleden, werd park De Wild in Haps met een feestelijke programma geopend. Een verwilderd stuk groen hoek bij de Straatkantseweg en Wildsestraat was door een enthousiaste groep vrijwilligers omgetoverd tot een prachtig wandelpark. Met speeltoestellen, kunst, paden, stroken gras, vogelkastjes en volop rustmomenten. Een geweldig mooie groene aanwinst voor de omgeving.

door Jos Janssen

De afgelopen weken is het park uitgebreid met ruim 3200 vierkante meter. Marius Manders: "Met dit parkproject zijn we in 2016 gestart. In de tussentijd is er ook nog een kabelbaan bijgekomen. Achter de begraafplaats lag een stuk verwilderd bos met wilgenbomen en populieren. Door een flinke voorjaarsstorm zijn verschillende bomen omgewaaid. Het zag er niet uit. Ik kwam ergens een plan tegen van een beukenkapel Dat zijn beuken die in een cirkel staan en naar elkaar toegroeien zodat er een beukendak ontstaat. In samenspraak met de gemeente Cuijk en boomkwekerij Ebben hebben we nu zestien beuken geplant. Ze zijn al vier meter hoog en krijgen een spanwijdte van zeven meter. Eigenlijk moeten er nog twee in het midden staan dan ontstaat er na een aantal jaren met de ringbomen een mooi dak. Mocht de begraafplaats ooit uitgebreid moeten worden dan is dit stuk groen daarvoor geschikt."

Bij het plaatsen van de bomen was ook John de Valk van de groendiensten gemeente Cuijk aanwezig: "Dit stuk grond was erg slecht. Veel water, een grote wildernis. Als je er met een tractor in zou rijden kom je er niet gemakkelijk meer uit. We hebben het opgehoogd. Om de geplante beuken, met de Latijnse naam Carpinus Bertulus, komt een gietrand waardoor onze dienst de bomen op een makkelijke manier water kan geven."

Maandag 15 april werden de beuken geplaatst onder het toezien oog van vele vrijwilligers. Joep Arts: "We komen hier iedere maandag. Grasmaaien, onkruid weghalen, snoeien en alles netjes bijhouden. We zijn met z'n elven. In tussentijd hebben zich hier twee groene spechten gehuisvest. We hebben nu alle kooitjes schoon voor een nieuw broedseizoen. In de twee jaar dat het hier open is zijn er al twee honderd jonge kool- en pimpelmeesjes geboren. Ook bij het insectenhotel is het erg druk. Bij de opening van de randweg heeft de aanlegger van die weg twee houten ronde bankjes geschonken aan de dorpsraad. Deze waren nog steeds niet geplaatst. Nu komt er eentje hier in het park en de andere komt bij de basisschool. Twee mooie bestemmingen." De onderhoudsploeg van bospark de Wild is een gezellige groep Hapsenaren die met veel plezier hun groenwerkzaamheden verrichten. Het is ook een sociaal gebeuren. "We hebben gezamenlijk ons koffiemomentje en spreken dan over het wel en wee van het dorp." Voorman Marius is al weer bezig met een nieuw klein projectje: "We willen nog graag een wipwap in het park hebben. Daar ga ik mee aan de slag. Dat komt goed."

Meer berichten