Er zijn weer tien nieuwe werken te zien in de Cuijkse Beeldentuin. (foto: Persfoto)
Er zijn weer tien nieuwe werken te zien in de Cuijkse Beeldentuin. (foto: Persfoto)

Nieuwe kunstwerken in Beeldentuin Cuijk

Zondag 28 april om 12.00 uur opent de Beeldentuin Cuijk in de Kerkstraat voor het 22e seizoen haar poorten. Met tien nieuwe kunstwerken, een lenteklare Heemtuin, een expositie en in een aanleg zijnde Pastorietuin. Ook andere instellingen rond de Beeldentuin zoals museum Ceuclum, de Fotoarchiefdienst, de Martinuskerk zijn die middag opengesteld voor publiek.

door Jos Janssen

De opening van deze beeldentuin wordt voor de eerste maal verricht door de wethouder cultuur Joost Hendriks. Daarnaast is er een muzikale omlijsting van Los Pompadores. Een soort huisorkest want de groep repeteert regelmatig in het Pakhuis. Bezoekers kunnen deze dag ook genieten van een glaasje en een hapje en kennis maken met een aantal kunstenaars en hun werken. Bestuurslid Kees Buscop: "Een van de kunstenaars, Antoinette C.H. zal tijdens de opening een column uitspreken." De openingsdag is ieder jaar een druk bezocht en sfeervol gebeuren. "We hebben rond de 5000 bezoekers over een heel jaar. Voor dit nieuwe seizoen hadden zich voor de tien wisselplekken maar liefst 45 kunstenaars gemeld. Zelfs uit België. Ieder kunstwerk blijft twee jaar staan. In totaal staan er 26 kunstwerken in onze tuin waarvan er 21 steeds wisselen. Tien het ene jaar en elf het andere jaar. Bij het ophalen de afgelopen weken van het drie en half meter hoge witte beeld Zwanger van Pieter Kortekaas uit Sint Anthonis stonden een vader, moeder en dochtertje te kijken. De kleine meid begon spontaan te huilen toen het kunstwerk de vrachtwagen inging omdat "haar kunstwerk" uit onze tuin ging verdwijnen. Ze was er aan gehecht geraakt en heel vaak was het gezin er naar wezen kijken. Ons doel is om een grote verscheidenheid aan kunst onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Vorm, materiaal en kleur daar kijken we naar. Een commissie neemt heel zorgvuldig de aangemelde kunstwerken door. Zij doen een voordracht en het bestuur beslist uiteindelijk. Dit jaar hebben we er twee vergaderingen over gedaan. Maar het zijn weer tien prachtige nieuwe werken voor onze Beeldentuin."

Een van die nieuwe kunstwerken is van Inge Jansen uit Nijmegen. "Ik kom wel vaker bij vrienden in Cuijk maar dit is de eerste keer dat een kunstwerk van mij hier in de Beeldentuin komt staan. Was wel verbaasd dat een van die Cuijkse vriendinnen niet wist dat er hier een Beeldentuin is. Vanaf mijn achttiende ben ik al met kunst bezig. In 2004 ben ik nog naar de kunstacademie gegaan. Heb nog een baan naast mijn boetseren, beeldhouwen en schilderen. Ik exposeer ook maar maximaal twee keer per jaar. Mooi dat mijn kunstwerk hier in Cuijk twee jaar lang blijft staan. Het heet De Verleiding. Een man en een vrouw van brons op houten sokkels die een interactie hebben met elkaar. Zoals met veel kunstwerken, je kan er als kijker ook iets anders in zien."

Meer berichten