Eind maart tekende een groep statushouders tijdens een feestelijke ceremonie de participatie verklaring in het gemeentehuis in Cuijk.
Eind maart tekende een groep statushouders tijdens een feestelijke ceremonie de participatie verklaring in het gemeentehuis in Cuijk.

Workshops voor statushouders

Eind maart tekende een groep statushouders tijdens een feestelijke ceremonie de participatie verklaring in het gemeentehuis in Cuijk. Er waren 28 statushouders statushouders afkomstig uit Eritrea, Zimbabwe, Marokko, Syrië, Irak en Noord Korea uitgenodigd voor deze ceremonie.

door onze redactie

 "Zij hebben bij onze organisatie (Sociom organisatie voor sociaal werk, www.sociom.nl ) workshops gevolgd", aldus José van Wely, coördinator. "Workshops met onderwerpen die gericht zijn op de Nederlandse samenleving. Bijvoorbeeld hoe werkt onze parlementaire democratie, welke kernwaarden zijn voor ons belangrijk." Karin Werts, interim directeur-bestuurder Sociom en burgemeester Hillenaar heetten de nieuwe inwoners van Cuijk hartelijk welkom. De statushouders kregen onder meer een toepasselijke attentie, een potje met een klavertjevierplantje, hèt internationale symbool van geluksbrenger.

Een van de (jonge) statushouders, Mahir Al Naser, hield een toespraak. Hij is afkomstig uit Sinjar, een bergdorp in Irak. Sinds november 2016 woont Mahir met zijn familie in Cuijk, als oudste van 6 kinderen. "In 2014 kwam de IS naar ons dorp. De aanhangers vermoordden mensen die weigerden om moslim te worden. Jongens die ouder dan 15 jaar waren en mannen werden vermoord. Meisjes werden ontvoerd om te verkopen aan IS-soldaten. Jongens onder de 15 jaar werden afgevoerd en ondergebracht in een IS-kamp om getraind te worden als vechtsoldaten. Ons geloof is het Jezidisme, een heel oud geloof. De regio is vaak aangevallen, er zijn minder dan twee miljoen Jezidis in leven. Wij zijn gevlucht naar een andere stad." Ezedi betekent Volk van God. Het heilige boek van de Jezidis is in veiligheid gebracht in het Vaticaan in Rome. "En hier ben ik vrij en komt niemand naar me toe met de woorden, ik maak je dood als je geen moslim wordt. Ik ben blij dat ik in een land woon waar het veilig is. Ik ga later bij de politie. Ik denk dat ik een goede politieman kan zijn die mensen die het nodig hebben zal beschermen. Zodat iedereen in vrijheid kan blijven leven", besluit Mahir.

Meer berichten