Gerald Vervoort, internist Radboud ziekenhuis, laat zijn presentatie zien aan het bestuur van DOSCuijk. (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Gerald Vervoort, internist Radboud ziekenhuis, laat zijn presentatie zien aan het bestuur van DOSCuijk. (foto: Ingrid Janshen-Artz)

Internet: vriend en vijand

Op woensdagmiddag 10 april organiseert DOSCuijk (Digitaal Ouderen Steunpunt Cuijk) een informatiemiddag over het wel en wee van internet. "Internet heeft ons veel gebracht, we kunnen niet meer zonder", vertelt Eli Huijsman, voorzitter van DOSCuijk. "Bankieren, contact met overheden, inkopen doen, informatie zoeken, e-mail en ga maar door. Internet heeft op veel gebieden een enorme invloed en we zijn zeker nog niet aan het eind ervan."

Van ouderen wordt vaak verwacht dat ze het allemaal maar kunnen bijbenen. Dat is zeker niet vanzelfsprekend. Daarom is DOSCuijk actief om ouderen bij deze belangrijke ontwikkeling te ondersteunen via cursussen, inloop in de bibliotheek op woensdagmiddag en zaterdagochtend een bezoek aan huis. De bijeenkomst wordt speciaal georganiseerd voor alle ouderen die meer willen weten over de mogelijkheden én gevaren van internet. Iedereen kan vanaf 13.30 uur vrij inlopen in MFA De Valuwe in Cuijk Noord.

De middag wordt georganiseerd door de vrijwilligers van DOSCuijk. Na ontvangst starten om 14.00 uur de presentaties. Dan zal gastspreker Gerald Vervoort, internist bij het Radboud ziekenhuis in Nijmegen, een presentatie geven over internet en gezondheidszorg. Vanuit zijn werk is hij sterk betrokken bij de ontwikkeling van E-health, de elektronische gezondheidszorg. Deze zorg via internet is een relatief nieuw veld op het snijvlak van medische informatica, volksgezondheid en bedrijfsleven. Vervoort: "Steeds meer mensen en organisaties zien het belang daarvan in. E-health kan een grote bijdrage leveren aan betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg. Ook kan het leiden tot meer zelfregie bij patiënten. Daarom is het goed om meer inzicht en overzicht te krijgen in wat het nu precies behelst en hoe eenieder daar in de toekomst mee te maken gaat krijgen." DOSCuijk onderschrijft dit belang en wil met deze middag ouderen erover informeren en ondersteunen.

De risico's die verbonden zijn aan internet komen ook aan bod. Huijsman: "Je huis en auto doe je op slot. je portemonnee laat je ook niet slingeren. Dat geldt ook voor internet. We hebben een vertegenwoordiger van de Rabobank die hierover komt vertellen." Daarna neemt Michel Willekes, hoofddocent bij DOSCuijk, het woord. Hij gaat dieper in op hoe de internetgebruiker zich veilig op de digitale snelweg kan begeven. Willekes: "Wij als weggebruiker hebben allemaal een rijbewijs nodig, maar op de digitale snelweg worden we aan ons lot overgelaten. Ook hier zijn regels die je moet kennen om geen risico te lopen, zodat je met een veilig gevoel en zonder angst ook deze snelweg op kunt gaan."

De middag is bedoeld voor ouderen die aansluiting willen houden op de snelle ontwikkelingen van internet en daar met een veilig gevoel en plezier aan willen deelnemen. Iedereen is van harte welkom om op 10 april vanaf 13.30 uur binnen te lopen bij MFA De Valuwe.

Meer berichten