Foto:

JVC Cuijk in voorjaarsstorm onderuit

Onder extreme omstandigheden ging JVC Cuijk zondag op eigen terrein met 0-2 onderuit. HSC'21 was in de storm en de regen de gelukkigste ploeg. De ploeg van trainer Ferdi Akankan zakt naar plek twaalf en moet weer naar onderen kijken. "Het is belachelijk dat deze wedstrijd is doorgegaan."

door Sander Berends

Hij speelde twaalf jaar in het shirt van JVC Cuijk. Daarnaast liep Ferdi Akankan ook voor andere clubs het vuur uit de schenen. Maar voetballen met windkracht 8 plus diverse plenspartijen. Dat had de Nijmegenaar ook nog nooit meegemaakt. "In de eerste helft besloten we opportunistisch te voetballen. Drie keer overspelen onder deze omstandigheden was onmogelijk. Na rust gaf ik aan om de wind te gebruiken. Vanaf de linkerkant de bal voorgeven. Dan kwam er zo'n enorme kracht achter dat er vreemde dingen konden gebeuren."

Het strijdplan vertelde alles over het duel. Passes die plotseling een andere kant opgingen, de doelman van HSC'21 die bij uittrappen de bal niet stilgelegd kreeg en het rollende leder maar wegschoot en luchtduels die op goed geluk werden aangegaan. Met voetbal had het allemaal weinig te maken. Dat gaf Stan Broenland ook toe. "De bal vloog alle kanten op. Op het middenveld vol voor de tweede bal gaan. Meer kon ik niet doen. Anticiperen. Nadat zij scoorden, moesten we druk zetten. Maar dat was niet te doen."

In het eerste kwartier kreeg JVC Cuijk twee kansen via Jeroen van Schoonhoven en Abdelilah El Malki. Daarmee was het kruit op. Dat werd na rust gekopieerd, met een kopbal van Van Schoonhoven na een corner van Rik Renirie en een harde volley van El Malki. Beide inzetten gingen naast. Akankan: "We hebben niets weggegeven. Ik benadrukte ook geen risico in ons spel te nemen. Een resultaat tegen HSC'21 was belangrijk, maar juist door een individuele fout gaat het mis."

De ingevallen Engin Güngor draaide in de 72e minuut open, maar werd daarna handig van de bal gezet. Stef Ottink kon er op de rechterkant vandoor, waarna Wessel Witbreuk met een knappe kopbal via de onderkant van de lat afrondde: 0-1. Akankan bracht daarna met Ali Özdemir nog een extra aanvaller. "Door lange ballen erin te pompen en oorlog te maken, hoop je op een gelukje. Maar dan ligt er achterin automatisch ook veel ruimte." In de voorlaatste minuut maakte Bas Postma daar via de omschakeling gretig gebruik van: 0-2.

"Ik hoopte op een derde zege op rij", vervolgde Broenland. "Dan waren we met een lekker gevoel naar Dongen gegaan voor de strijd met onze vorige trainer Ruud Kaiser. Nu moeten we de koppen bij elkaar steken en weer vertrouwen tanken. Ik verwacht zondag in Dongen (aftrap 14.30 uur, red.) een knokwedstrijd."

Broenland heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst. "Ik blijf bij JVC Cuijk, maar of ik volgend seizoen in Zondag 1 of Zaterdag 1 ga spelen, weet ik nog niet. Ik ben net aan een maatschappelijke carrière begonnen. Eerst ervoor zorgen dat we veilig zijn." Ook Rik Renirie moet de knoop over komend seizoen nog doorhakken. Ondanks dat zijn vriendengroep de kroegentocht liep in shirts van Vianen Vooruit met zijn achternaam achterop. "De komende weken ga ik daar eens rustig over nadenken." De inkt onder het nieuwe contract van trainer Ferdi Akankan is ook nog niet gezet. "Net voor Kerst hebben we naar elkaar uitgesproken dat we verder willen. Er hoeven alleen nog wat puntjes op de i te worden gezet. Niemand hoeft zich zorgen te maken."

Meer berichten