De boerderij de Bungelaar bij de Kraaijenbergse Plassen in Beers, voorheen van zandwinner Smals , wordt verbouwd tot een natuurpoort.
De boerderij de Bungelaar bij de Kraaijenbergse Plassen in Beers, voorheen van zandwinner Smals , wordt verbouwd tot een natuurpoort.

Bungelaar wordt recreatieve aanwinst

De boerderij de Bungelaar bij de Kraaijenbergse Plassen in Beers, voorheen van zandwinner Smals, wordt verbouwd tot een natuurpoort met horeca en een gedeelte waar diverse verenigingen onderdak kunnen vinden. 

door Jos Janssen

Initiatiefnemer van het plan en eigenaar van de Bungelaar is Cuijkenaar Paul van de Mark: "We tonen hier wat sfeerbeelden hoe het er uit kan komen zien. Er komt een exploitant van het restaurant die ook dagjesmensen te woord kan staan voor informatie over het gebied, over activiteiten. We hebben een sociaal-maatschappelijke gedeelte in het gebouw. Er komen een paar vaste gebruikers en een gedeelte wat flexibel gebruikt kan worden. Het wordt beslist geen locatie voor evenementen. Mooi is dat 't pontveer de Zeldenrust er komt te liggen. Voor fietsers, wandelaars is er dan ook de mogelijkheid om naar drie andere op- en afstapplaatsen te varen." Niels Celissen van restaurant de Bankier wordt de exploitant: "We gaan zeven dagen per week open. Het restaurant biedt verschillende mogelijkheden voor gebruiksmomenten: een ontbijt, borrel, diner, kopje koffie met gebak. Het wordt een familierestaurant, laagdrempelig voor opa, oma, kinderen. De kaart zal daar ook op gericht zijn. In restauranttermen wordt wel eens gezegd: van kip tot kreeft."

Paul Verhoeven, voorzitter van duikersvereniging Erica, is enthousiast over de nieuwe locatie: "Het wordt een centrale plek voor onze spullen direct aan het water. Goede trainingsmogelijkheden. De Bungelaar ligt dicht bij uitvalswegen in het geval dat we moeten uitrukken en het paviljoen is multifunctioneel te gebruiken door ons met andere verenigingen. Voor ons voelt het als een soort clubhonk waar we onze ledenvergaderingen kunnen houden, We hebben leden uit Brabant, Limburg en Gelderland." Ook Mergor in Mosam en de Stichting Onderwater Recreatie Cuijk ( ORC) willen graag naar de Bungelaar. ORC: "We hebben nu geen vaste plek, maar oefenen iedere week in de Kwel en van mei tot oktober aan de Heeswijkseplas. We gaan een oude boot van Smals: de Kiekuut daar 10 meter laten zinken als duikdoel. Hij weegt ruim 200 ton en is van ijzer en beton. We laten hebben zakken tot op de bodem en leggen er gidslijnen in. Sommige ruimtes in de boot zijn afgesloten om vissen daar te laten paaien. De boot zal niet alleen voor trainingsdoeleinden gebruikt worden." ORC bestaat uit de twee verenigingen, Atlantis en de Brandweer Duikvereniging Cuijk. "De laatste maakt geen onderdeel uit van de Cuijkse brandweer. We hebben samen ruim 100 leden, waarvan heel veel onder de dertig jaar."

Op dit moment ligt het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage tot 19 maart. Wethouder Maarten Jilisen: "We streven ernaar dat de gemeenteraad in december van dit jaar de goedkeuring kan geven. Dan kan er begin 2020 gestart worden met verbouwingen. Zomer 2020 zou prachtig zijn voor een opening."

Meer berichten