Rob van der Laan (links) samen met Loek Looije voor het nieuwe MFA de Valuwe in Cuijk. (foto: Tom Oosthout)
Rob van der Laan (links) samen met Loek Looije voor het nieuwe MFA de Valuwe in Cuijk. (foto: Tom Oosthout)

'Ontzettend trots op MFA de Valuwe'

In april 2018 werd de prachtige MFA (multifunctionele accommodatie) de Valuwe geopend. Gevestigd in de op unieke wijze verbouwde Jozefkerk. Ook wijkraad de Valuwe is bezig aan een reorganisatie. Kartrekkers Rob van der Laan (voorzitter Stichting MFA) en Loek Looije (voorzitter wijkraad) kijken vol trots en tevredenheid terug en vooruit.

door Jos Janssen

an der Laan: "Deze MFA heeft zo'n positieve bijdrage gegeven aan de wijk dat is ongelooflijk. Ik ben in 1972 in Cuijk komen wonen. Mijn vader had hier een slagerij in het winkelcentrum. Zelf daar ook nog drie jaar in gestaan. Ben in de Jozefkerk getrouwd. Ik heb wel binding met deze wijk. Als je hier tien jaar geleden rondreed om er te komen wonen en nu dat is een heel ander gevoel. Veel positiever, leuker."

Valuwe

Looije: "Ik woon ook al 45 jaar in Cuijk en nu in deze wijk. Ik ben verleden jaar met pensioen gegaan en heb me afgevraagd wat ik kan voor deze wijk betekenen. Ik werd er op attent gemaakt dat er vacature was in het Stichtingsbestuur van de MFA. Ben in oktober vorig jaar secretaris geworden. De wijkraad huisvest in de MFA en al snel kwam het gesprek op gang over ook het voorzitterschap van de wijkraad. Ik had nog wat tijd over. Het bijt elkaar niet, er zijn veel gemeenschappelijke belangen en we hebben allebei met veel dezelfde organisaties te maken. We versterken elkaar."

Structuur

Na vier maanden is Looije een traject opgestart om een andere structuur van de wijkraad op te stellen: "We willen meer naar een werkgroepenstructuur toe. Nu zijn er nog een aantal deelraden. Die betrokken mensen willen we gaan inzetten bij werkgroepen rond zes thema's. Daar pakken we er nu drie van op: Betrokkenheid en veiligheid, Perspectief op werk en meedoen en Samen eten en nieuwe wijkbewoners thuis in de Valuwe. We hebben al twee bijeenkomsten gehad. We zijn nog wel op zoek naar drie bestuursleden voor de wijkraad. Nu zijn we met z'n vieren. Waar ik me vooral de komende jaren samen met de gemeente op richt is de toch bij deze revitalisering ontstane 40 procent eigen woningen en 60 procent huur. Dat had andersom moeten zijn. Is nog niet gelukt. Dat wordt een ontzettend belangrijk item om dat percentage naar elkaar toe te brengen."

Opening

MFA de Valuwe is nu tien maanden vijf dagen in de week geopend. Van der Laan: "Het was even spannend. Met de vaste huurders was de zaak niet rond te breien. Maar het loopt ruim boven verwachting. Ik heb de gemeente al gebeld om de bovenverdieping ook in gebruik te gaan nemen. De vraag naar ruimtes is erg groot. Mond-op-mondreclame gaat snel. We hebben kwaliteit te bieden qua ruimte, geluid, akoestiek, eigen keuken, zelf koken. Deze multifunctionele accommodatie in de Valuwe is ontzettend laagdrempelig. Iedereen die voor eerste keer binnenkomt kijkt zijn ogen uit."

Meer berichten