De hofnarren Otto Hafkenscheid (links), Hendrik Jans en Reinout Crouwers (rechts).
De hofnarren Otto Hafkenscheid (links), Hendrik Jans en Reinout Crouwers (rechts). (Foto: )

Hofnarren voor leut en vermaak

Drie grote carnavalsverenigingen in de gemeente Cuijk hebben een hofnar in hun midden voor de nodige carnavalspret. Bij de Scheresliepers in Katwijk is dat Otto Hafkenscheid (50), bij de Hapse Zelfkant Hendrik Jans (18) en Reinout Crouwers (20) van de Ulewappers in Sint Agatha.

door Jos Janssen

Een nar of hofnar is de officiële grappenmaker aan het hof van een vorst of met carnaval de prins. Vooral in de middeleeuwen was de hofnar erg populair. In de loop van de achttiende eeuw verdween deze aan de meeste hoven. Een nar is iemand die de spotlust opwekt in zijn omgeving en anderen voor de gek houdt. Hij blijft altijd ongestraft. Een nar hoort tot de orde van de dwazen. Hij kleedt zich in een vrolijk pak, voorzien van zogenaamde narrenbellen. Soms draagt hij een staf, de narrenstok of zotskolf.

Heb je nog een narrennaam?

Reinout en Otto: "Wij niet." Hendrik: "Meestal word ik 'de knapste' van het stel genoemd."

Hoelang ben je al nar?

Hendrik en Reinout: "Wij gaan ons derde carnavalsjaar in." Otto: "Dit is de eerste keer."

Hoe kun je nar worden?

Reinout: "In de meeste gevallen word je hofnar, als de nieuwe prins je vraagt. Bij mij ging het wat anders. Met het jubileumjaar was een maat van mij hofnar (Mathijs Thoonen, red.) bij de Ulewappers. Hij zou dit één jaar doen. Tijdens het prinsenbal van het jaar er op zei ik voor de grap tegen hem: 'Waarom stop je? Zelfs ik zou dat doen!' Binnen een kwartier stond ik met pak en al op het podium en werd ik ingewijd als de nieuwe hofnar van de Ulewappers."

Hendrik: "Zelf snapte ik helemaal niet waarom ik als de opvolger van nar Harm van de Besselaar gekozen werd, maar later werd dit duidelijk. Zo word ik ervaren als iemand die spontaan, gezellig, creatief en vrolijk is en natuurlijk houd van carnaval vieren! Het belangrijkste is dat je blijft wie je bent." Otto: "In een dronken bui hebben ze me gevraagd."

Ben je in het dagelijks leven ook zo grappig?

Reinout: "In het dagelijks leven zo nu en dan. Zeker in het weekend onder het genot van een pilsje!" Hendrik: "Een lopende moppentrommel ben ik in ieder geval niet, maar het geluk is dat een nar dat ook niet hoeft te zijn." Otto: "Ontzettend, een dag niet gelachen is jammer."

Wat doet een nar allemaal?

Reinout: "Meegaan met de recepties is wat ik het meeste doe. Met de carnaval zelf ben ik tot nu toe alleen mee geweest bij de sleuteloverdracht. Verder doe ik namelijk ook nog mee met optochten met onze vriendengroep."

Hendrik: "Ik zorg dat op de recepties bij alle verenigingen dat het cadeau namens De Zelfkant (vaak een kiep = kip) veilig bij de nieuwe prins in zijn handen verschijnt. In mijn eerste jaar is het cadeau heel aan laten komen een hele opgave geweest. Ik moest namelijk een extra cadeau bij me houden, een doosje trostomaatjes van l'amuse, namens de eigen (tomaten kwekende) prins. En om die heel aan te laten komen bij de prins van de andere carnavalsvereniging kostte erg veel moeite met een raad die ook wel een tomaatje lustte. Wat ook helpt bij het vrolijk zijn, zijn de kunstjes. Elk jaar probeer ik een andere. Het begon met een koprol en nu kan ik iedereen blij maken met het openen van bierflesjes door ze open te schoppen. Verder zorg ik ervoor dat bij het indrinken en het naborrelen iedereen een drankje voor zich heeft staan. Een vaste hand is dus vereist! Ik heb niet zo'n luide stem vandaar dat ik daar een toeter voor gekregen heb. Bij elke binnenkomst moet het narretje, zo noemen ze mij ook vaak, de gehele hofhouding naar binnen roepen. Dat doe ik met een bel in mijn ene hand om flink geluid te maken en een toeter om iedereen aan te kondigen. Een prettige bijkomstigheid aan het nar-zijn is dat ik dingen mag doen die ik met normale kleren en in het gewone dagelijkse leven niet zal/mag doen. Dat veroorzaakt vaak grappige momenten. " Otto: "Ik zou het niet weten, ik denk anderen voor de gek houden."

Nog een grap uitgehaald?

Reinout: "Echt gekke dingen valt wel mee. Af een toe een grappige actie uithalen heb ik wel ooit gedaan." Otto: "Alleen maar, dat mag echter niet in de krant."

Hendrik: "Aangezien ik relatief licht ben, kunnen de wat meer gezette leden van de raad mij redelijk goed omhoog gooien en optillen. Hierbij kom ik dus erg goed van pas als de stickers van de prins overal opgeplakt moeten worden. Zo is ook ons ritueel om op het erg hoge plafond van de zaal in het gemeentehuis een sticker te plakken. De burgemeester heeft mij er al eens op aangesproken…maar ik vrees het ergste…..als ik weer in de lucht hang, gaat er toch weer één tegen het plafond. Bij voorbaat al excuses voor komende sleuteloverdracht."

Waar verheug je je het meeste op met carnaval?

Reinout: "Waar ik mij het meest op verheug zijn de recepties. Vooral de gezelligheid met z'n allen en dat het altijd wel een leuk feest is!" Otto: "De mis in de kerk."

Hendrik: "Wij beginnen op donderdag en vrijdag vóór de carnaval met ziekenbezoeken. Even een praatje te maken waardoor zij even het gevoel terug krijgen van hoe carnaval was. Waar ook deze dagen om draaien is de feesten waarbij je staat de springen of te kletsen en altijd met een goed gevoel thuis komt. Maar tussen het feest en voordat je thuis komt, borrel je nog even bij de prins. Dit is altijd erg gezellig omdat je de mooie momenten die je samen meegemaakt hebt samen met de hofhouding kan bespreken. Wat ook erg indrukwekkend is, is om mee te rijden met onze eigen optocht in Haps, ontzettend veel wagens die meedoen en groepen die staan te kijken naar de wagens waar jij voorop rijdt."

Meer berichten