De vrijdagmorgengroep van twintig lopers straalt na een uurtje een voldaan gevoel uit. (foto: Tom Oosthout)
De vrijdagmorgengroep van twintig lopers straalt na een uurtje een voldaan gevoel uit. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Loopgroep al tien jaar serieus gezellig

Voor de ruim 80 lopers die iedere week onder leiding van gedreven atletiekcoach Theo Joosten een uurtje hardlopen moet het een feest zijn om in weer en wind te gaan. Hardloopster Maaike verwoordt het nog het best: "Ben er al tien jaar bij. Ik wil graag zo gezond en fit mogelijk oud worden. Daarbij worden mijn lachspieren ook nog getraind. Geweldig."

door Jos Janssen

De vrijdagmorgengroep van twintig lopers van jong tot oud straalt na een uurtje een voldaan gevoel uit. Maar zeker ook ontspannenheid, gezelligheid en vrolijkheid. Het hardlopen rond hotel de Valk zit er op. Theo Joosten (69): "Hardlopers zijn mensen die iets willen met hun leven. Doorzetters, volhouders. Iedereen loopt hier op zijn of haar niveau. We doen samen een warming-up van vijf minuten. Ieder bepaalt zijn eigen tempo. Ik kijk, luister en stimuleer ze om hun grenzen te verleggen. Daarna doen we lenigheid, spierversterkende oefeningen. De lopers noemen het wel eens gekscherend van spierpijn tot spierpijnoefeningen. We werken aan de looptechniek, snelheid. Heel gedoceerd en dat slaat aan."

De geboren en getogen Cuijkenaar is na afloop veel aan het woord met anekdotes, tijden oprakelen, sappige verhalen over "zijn lopers" maar ook over aankomende atletiektalenten die hij begeleidt: "Trainen, coachen zit van jongs af aan in mijn bloed. Ik kijk vooral naar de mens. Mijn enthousiasme is bij deze groep net zo groot als bij het coachen van een atletiektopper. Kom net uit Stockholm, morgen naar Frankrijk, volgende week Birmingham. Maar hier in Cuijk vind ik het zo fantastisch." Het was Jan Kusters uit Vianen die Joosten zover kreeg om drie groepen in de week te gaan trainen: "Ik was bezig met het uitzetten van drie hardlooproutes in Cuijk. Heb Theo gebeld. Kom maar even langs antwoordde hij. Dat is prima maar toen hij zei dat hij in Kenia zat, was het lachen. De afspraak kwam later. Al die goed doordachte oefeningen die we hier bij Theo doen zorgen er voor dat ik blessurevrij mee kan doen aan marathons. " Begonnen met zes lopers werd de groep na een paar weken al steeds groter. "We hebben toen op de woensdagavond de boel opgesplitst. Na tien jaar is nog 90% van die "beginners" er nog steeds bij zijn."

Een daarvan is Jan Verplakt (78,5): "Ik ben ontzettend blij dat ik dit nog allemaal kan en hier bij mag zijn. Ben altijd een fanatiek sporter gebleven. Loop nu wat minder wedstrijden want opa moet ook een keer op tijd thuis zijn. Dit is een prachtige groep, waar ik een band mee heb opgebouwd. Het sociale is net zo belangrijk. We hebben een heel bevlogen trainer."

Theo's loopgroep zoals ze zich noemen, heeft drie mogelijkheden om mee te doen. Zaterdag van 09.00 tot 10.00 uur bij de Zevenhutten Op woensdag (19.00 tot 20.00 uur) en vrijdag (09.30 tot 10.30 uur) bij Hotel van der Valk. Meer informatie is verkrijgbaar via theo@tjaa.nl.

Meer berichten