Bo Boekelman van basisschool de Harlekijn kwam als grote winnares uit de bus. (foto: persfoto)
Bo Boekelman van basisschool de Harlekijn kwam als grote winnares uit de bus. (foto: persfoto) (Foto: )

Bo wint voorleeswedstrijd van Cuijk

Nadat er op tien scholen in de gemeente Cuijk voorwedstrijden gehouden waren voor de beste schoolvoorlezer kwam uiteindelijk Bo Boekelman van basisschool de Harlekijn als grote winnares uit de bus. Bo: "Ik was best wel een beetje zenuwachtig. Dit had ik echt niet verwacht. Het liep lekker."

door Jos Janssen

Met grote scharen enthousiaste klasgenoten waren ze naar de Schouwburg gekomen. Om hun schoolfavoriet luidkeels aan te moedigen alhoewel ze tijdens het voorlezen muisstil moesten zijn. De presentatrices Noëlle en Fleur heette iedereen welkom. Met yells en spandoeken werden de tien hoofdpersonen van deze dag voorgesteld. 'Blob, blob met Femke naar de top' galmde het door de zaal uit vele Zevensprongkelen. Pascalle uit Beers werd moed ingezongen met de yell: 'Pascalle, Pascalle, Pascalle, met meester Kikker gaat ze knallen.' Enorme spandoeken gingen de hoogte in. Femke Meulenbelt van de Zevensprong mocht het spits afbijten. De voorleeswedstrijd kende dit jaar negen meisjes en een jongen. Joop Bardoel van de Lindekring uit St Agatha weerde zich goed met zijn voorleesboek: Ouders…. zo voed je ze op. Joop glimlachte: "De tips uit het boek heb ik thuis gebruikte maar ze werkten nog niet zo goed."

In de pauze tijdens het juryberaad werd de zaal op intensieve manier bezig gehouden met zang en dans. Toen alle leerkrachten op het podium mochten ging het helemaal los. De stilte keerde terug toen de juryleden weer terugkwamen.

De enorme diversiteit aan genres van de voorleesboeken en het hoge niveau van de voorlezers waren voor de jury veel stof tot napraten. Voorzitter van de jury Frederique Wissink deelde dan ook veel complimenten uit: "Geweldig hoe jullie het allemaal gedaan hebben. Het is toch maar een hele uitdaging om alleen op het podium voor te lezen voor zo'n grote zaal. Onze waardering aan allen." Toch kwam er unaniem een winnaar uit: "Het is een meisje wat heel spannend kan voorlezen. Iedereen in de zaal werd meegezogen in je verhaal. Je las in een mooi rustig tempo en keek je voorleespubliek goed aan. Winnaar is dit jaar geworden Bo Boekelman van de Harlekijn." Groep 8 van juffrouw Kim en Lonneke ging uit haar dak. Bo: "Dit is mijn tweede jaar dat ik op de Harlekijn zit. Ben een paar keer verhuisd. Toen ik eenmaal in die stoel zat was ik mijn zenuwen kwijt. Ik las het zesde hoofdstuk van mijn boek "Groep zeven slaat terug" van schrijver Jacques Vriens voor. Een mooi boek. De Brabantse ronde over een paar weken wordt spannend. Ik wil later schooljuffrouw worden of iets met sterrenkunde. Nu zit ik in groep 8 en ik denk dat ik volgend schooljaar naar het Montessoricollege in Nijmegen ga." Haar groep rende het podium op om de winnares uit hun klas uitgebreid te feliciteren. Op zaterdag 16 maart is voor Bo de Brabantse voorleesronde in Goirle. Cuijk stuurt een uitstekende kandidaat.

Meer berichten