Marcel Thijssen en de andere CDA kandidaten waren onder de indruk van het bezoek. (foto: persfoto)
Marcel Thijssen en de andere CDA kandidaten waren onder de indruk van het bezoek. (foto: persfoto)

Steeds minder koeien in Brabantse weiden

Op initiatief van Erik van Gerwen uit Wilbertoord bracht Marcel Thijssen, de Land van Cuijkse kandidaat voor de provinciale staten, op 8 februari een bezoek aan de eind 2018 gestopte rundveehouder Willy Meulepas aan de Heufseweg te Mill. Ze werden vergezeld door provinciaal CDA-lijsttrekker Marianne van der Sloot en de kandidaten Tanja van de Ven-Vogels en Ankie de Hoon. Ook de Brabantse EU-kandidaat Tom Berendsen was aanwezig bij dit bezoek.

Vooral de lege koeienstal maakt indruk: stil, koud, zonder leven. "Ik kom er bijna nooit meer", vertelt Willy met vochtige ogen. "Maar het kon echt niet meer……"

Willy had de pech aan de verkeerde melkfabriek te leveren (met een lage melkprijs, red.). Van melkfabriek wisselen is tegenwoordig onmogelijk door alle regels, waardoor hij veel inkomsten misliep. Hoge beregeningskosten door de droge zomer, hoge mestafzetkosten, alle adviseurskosten en de qua tijdstraject sterk ingekorte stalregels vormen bij elkaar zo'n hoge kostenpost, dat dit alles tezamen hem uiteindelijk de das om doet. Alleen al de provinciale stalregels, die zijn opgelegd door de huidige coalitie kosten al meer dan 100.000 euro, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Marcel Thijssen en de andere CDA-kandidaten waren onder de indruk van het bezoek. Ze beloofden stellig zich hard te maken voor beleid wat meer aansluit bij de praktijk, temeer omdat de stoppers vaak de (kleinere) gezinsbedrijven zijn, waarvan de in de weide grazende koeien zo kenmerkend zijn voor het Brabantse landschap.

Meer berichten