De trotse jubilaris met zijn vrouw Doortje. (foto: Jan van Haandel)
De trotse jubilaris met zijn vrouw Doortje. (foto: Jan van Haandel) (Foto: )

Gilde Heilige Agatha huldigt jubilaris

Het Gilde Heilige Agatha werd op 24 juni 1699 opgericht. Een soort van broederschap, dat naast de taken van de beveiliging van het dorp ook een sociaal maatschappelijke opgave kreeg. Verder was het een genootschap of bond waardoor de ambachten van die tijd werden vertegenwoordigd. Van die missie is niet heel veel meer over.

Wat nog wel gebleven is, is het idee van een groep gildebroeders en intussen ook gildezusters die zich bekwaamd hebben in het vogelschieten, het gezellig samenkomen, het delen van verhalen en het drinken van het gildebier. Op maandag 11 februari was het zover voor het Gilde van Sint Agatha. Centraal op deze dag stond de huldiging van een jubilaris.

Gerrit Graat werd vanwege zijn veertigjarig lidmaatschap door de huidige voorzitter Willem Cranen onderscheiden. Van die 40 jaar was Gerrit liefst 30 jaar zelf de voorzitter van het bestuur. Daarmee had hij het zo druk dat hij in al die jaren slechts éénmaal het koningschap heeft verworven. Het werd een mooi feestje daar in het Gildehuis de S-Bocht van Sint Agatha.

Meer berichten