Mooiland-directeur Elly Pansier (links) met wethouder Stoffels van de gemeente Cuijk. (foto: Jos Janssen)
Mooiland-directeur Elly Pansier (links) met wethouder Stoffels van de gemeente Cuijk. (foto: Jos Janssen)

Proosten op meer duurzaamheid

In Beers kregen huurders van 45 huizen van woningcorporatie Mooiland zonnepanelen en het energielabel A, A+ of zelfs A++. Meer wooncomfort en lagere energielasten bij een gelijkblijvende huur. Op woensdag 6 februari vierde Mooiland samen met de bewoners en onderhoudsbedrijf Elk de oplevering van de gerenoveerde huurwoningen aan de Wieken en de Vang.

door Jos Janssen

Top Rotteveel, projectmanager van Mooiland, kijkt met plezier terug kijken op dit project. In een door de woningstichting ingerichte luwtewoning, waar bewoners tijdelijk konden verblijven tijdens werkzaamheden, licht Rotteveel het renovatieproces toe: "We hebben met een stappenplan gewerkt. Samen met de bewoners is er gekeken naar de onderhoudssituatie door een nulmeting toe te passen. Daarbij ook de veiligheid in de woningen meegenomen. De huurders konden in dat gesprek hun eigen woonwensen kenbaar maken. Ook met oog op de toekomst als zij hier langer willen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een beugel in een badkamer, een seniorenslot op de voordeur of bediening van een bovenraam met een handzender. Dit noemen we gratis PlusPunten voor woningen waar wat oudere mensen wonen of mensen met een fysieke beperking. Van tevoren hadden we gesteld dat 70 procent van de huurders mee moest doen aan dit project. Binnen twee weken zaten we in Beers al op 98 procent. Geweldig. We hebben naar de basiskwaliteit gekeken en daar bovenop zonnepanelen in het standaardpakket gezet. Dit alles zonder een huurverhoging." Een van de huurders is heel erg tevreden: "Ik woon hier al twintig jaar met veel plezier en wil er graag nog een tijdje blijven wonen. We hebben onder andere drie rookmelders, een nieuwe douchekraan, een douchezitje met toiletbeugel, een regenton in de tuin en zonnepanelen gekregen. Daarnaast is de hele woning opgeschilderd."

Onder het genot van erwtensoep, roggebrood met spek, warme chocomel of een glaasje glühwein werd het opleveringsfeestje met veel bewoners uit de wijk gevierd. Deze week en de volgende week worden de laatste werkzaamheden verricht. Rotteveel: "Dat is hoofdzakelijk nog het plaatsen van zonnepanelen. Door de vorst en sneeuw is dat vertraagd." Wethouder Gerard Stoffels van de gemeente Cuijk deelde mee in de Beerse feestvreugde: "Als wethouder duurzaamheid ben ik zeer blij met dit duurzaamheidsproject. Voor gemeente, woningstichting en bewoners is het een hele opgave op onze duurzaamheidsdoelen te halen. We willen als Cuijk in 2045 energieneutraal zijn. Jullie hebben samen een grote bijdrage aan de klimaatdoelstelling geleverd. Met de maatregelen wordt er 95.000 kilowatt en 75 ton CO2-uitstoot per jaar bespaard. Ik wens jullie veel wooncomfort en woongenot toe de komende jaren." Daarna overhandigde de directeur van Mooiland Elly Pansier en de wethouder aan iedere bewoner een cadeautje in de vorm van een energiezuinige lamp.

Meer berichten