Met ingang van deze maand is Marieke Drent (29) werkzaam in Cuijk bij de Martinusparochie. (foto: Tom Oosthout)
Met ingang van deze maand is Marieke Drent (29) werkzaam in Cuijk bij de Martinusparochie. (foto: Tom Oosthout)

'Een kerk is meer dan alleen stenen'

Met ingang van deze maand is Marieke Drent (29) werkzaam in Cuijk bij de Martinusparochie als coördinator familiepastoraat en diaconie. "Als aanspreektitel zal het worden pastor Marieke. Mijn opdracht hier zal zijn me vooral te richten op tieners, jonge gezinnen en jongeren."

door Jos Janssen

"Daarnaast gemeenschapsopbouw in de verschillende dorpen die vallen onder deze parochie. Mijn missie zal zijn het geloof te verbinden met het dagelijkse leven in relatie met elkaar en met god."

Marieke Drent is opgegroeid in Veendam: "In eerste instantie wilde ik de verpleging in, maar al snel kwam ik er achter dat ook de geestelijke zorg me trok. Heb de studie theologie gedaan en mijn eindscriptie heette: Pionieren in de katholieke kerk. Vooral me bezig gehouden hoe je nieuwe vormen kunt aanbieden van kerk zijn, gemeenschap zijn. Daarbij veel geleerd van de protestantse kerk die zich al meer richt op verschillende doelgroepen. Ben daarna in Wijchen gevraagd om er aanspreekpunt te zijn voor jongeren, gezinnen en tieners. Hen bevraagd wat zoeken jullie in de kerk? Wat vinden jullie er al? Maar vooral ook wat willen jullie hebben om je weer in die kerk thuis te voelen? Een kerk is veel meer dan stenen."

In de drie jaar tijd is er in Wijchen veel gedaan: "Heb daar onder meer de kinderkaravaan opgezet. Een zondagse viering met een thema uit het oude testament. Dat kreeg iedere keer een vervolg, een rode draad. Maar ook het project voor de eerste communie participerend leren. Niet alleen luisteren, praten maar leren door te doen. Ik had daar ook een vaste groep van tieners genaamd M25 van Mattheus 25 uit de bijbel over werken van barmhartigheid. Tieners zijn nieuwsgierig en ze leerden om hun talenten in te zetten door o.a. geld in te zamelen voor goede doelen, elkaar te helpen of bij ouderen op bezoek te gaan. Kort samengevat ervaren hoe het is om christen te zijn. Vorig jaar heb ik met tieners en jongeren The Passion georganiseerd samen met de protestantse en evangelische gemeenschap."

In Cuijk gaat pastor Marieke zich vooral bezig houden met het familiepastoraat: "Ik ken Cuijk een beetje. Samen met pastoor Theo gaan we de taken verdelen. Vooral in het begin veel luisteren. Belangrijk is daarbij toegankelijkheid, zichtbaarheid in de gemeenschap. Er zijn in Cuijk al veel mooie initiatieven ontwikkeld. Ga mijn innerlijke gedrevenheid, mijn talenten inzetten om gedragenheid te krijgen. Dan kun je met mensen op weg gaan. Dan ervaar je ook hoe een gemeenschap kan groeien in verbondenheid. Daarbij is het kerkgebouw ook belangrijk. Het heeft een bepaalde mystiek waar je je thuis moet voelen. Mijn kracht is verbinden tussen generaties. Bij mijn afscheidsviering in Wijchen zaten mensen van 95 en van 4 jaar. Veel gezinnen. Dat is ook mijn opdracht hier in Cuijk."

Op zondag 10 maart is in de Martinuskerk een presentatieviering van pastor Marieke.

Meer berichten