In het TechLab maken de Hapse kinderen een animatiefilmpje. (foto: BiblioPlus)
In het TechLab maken de Hapse kinderen een animatiefilmpje. (foto: BiblioPlus)

Jubileum Bibliotheek Servicepunt Haps

Tien jaar geleden heeft de Hapse actiegroep Wablief? De bieb blieft! de strijd gewonnen: de bieb mocht in het dorp 'blieven'. Reden voor een feestje en dat is afgelopen vrijdag gevierd in het Bibliotheek Servicepunt aan de Kerkstraat in Haps. Daarmee is het officiële startschot gegeven voor de feestmaand. De komende weken is er voor jong en oud van alles te doen: van gezellig aanschuiven aan de belevenistafel tot ontsnappen in een heuse escaperoom.

door Ingrid Janshen-Artz

Voor de jeugd is er veel te beleven in de bieb. De Escaperoom is bedoeld voor de jeugd van 10-15 jaar, zij kunnen zich daarvoor met een groepje aanmelden. Voor de allerkleinsten is er deze woensdagmiddag een Voorleesfeest. Op de jubileummiddag zelf was een pop-up techlab, waar ze ondermeer een animatiefilmpje mochten maken. Daarna werden vrijwilligers en iedereen die het Servicepunt een warm hart toedraagt welkom geheten door Cyril Crutz, directeur Biblioplus. "Bibliotheek Haps bestaat al veel langer. Maar tien jaar geleden is hier een strijd geleverd en daar gaat het om. Toen is een groep mensen opgestaan om de bibliotheek te behouden. En daar zijn wij dankbaar voor. Het is de nieuwe koers van de bibliotheek om een baken van ondersteuning te vormen. Dan helpt het dat je lokaal dat anker hebt. We zijn heel dankbaar voor de vrijwilligers die zich hier inspannen."

Twee van die mensen die destijds opstonden om de bieb te behouden, zijn Liesbeth van Heeswijk en Ad Laureys-Lavrijsen. Zij kijken terug op het jaar 2007. "Toen bedacht de Cuijkse politiek om in het kader van bezuinigingen de Hapse bibliotheek weg te bonjouren", vertellen ze. "Dat was schrikken, hoe kon dat nu besloten worden. Het is een plek voor jong en oud om samen te komen." Ze besloten een actiegroep te starten en hebben alles uit de kast getrokken om de gemeenteraad van de bibliotheeksluiting af te laten zien. Met succes. Ad: "Het bestuursorgaan begreep eindelijk de nut ervan en kwam gelukkig tot andere gedachten. Nu zitten we vlakbij school, waardoor de jeugd er enthousiast gebruik van kan maken. Ook zijn er regelmatig kleine tentoonstellingen, goed bezochte lezingen en de poppenkast is top."

Momenteel wordt de bibliotheek draaiende gehouden door elf vrijwilligers. Liesbeth: "Je treft hier altijd vriendelijke vrijwilligers die tijd hebben voor een gesprekje of advies. Het is een van de weinige plekken in een gemeente die laagdrempelig is." Volgens wethouder Joost Hendriks, die de feestmaand officieel inluidt, is het aan alle kanten een succes. "Het is een compliment waard dat jullie, mede door de eigen kracht in deze gemeenschap, zo veel voor elkaar krijgen. Niet alleen om de bieb te behouden, maar ook om hem overeind te houden met vrijwilligers."

Al die inzet wordt beloond met een mooi cadeau. De locatie is van de weg af lastig te zien en speciaal daarvoor onthult de wethouder een groot naambord. Zodat iedereen weet: de bieb blieft in Haps.

Meer berichten