De proloog van de 34e Kuukse Elfkroegetocht werd een makkelijke prooi voor Joris Verkerk. (foto: Tom Oosthout)
De proloog van de 34e Kuukse Elfkroegetocht werd een makkelijke prooi voor Joris Verkerk. (foto: Tom Oosthout)

Proloog Expeditie Kuuk voor Verkerk

De proloog van de 34e Kuukse Elfkroegetocht werd een makkelijke prooi voor Joris Verkerk. Hij pakte startnummer 11. De aanloop naar de echte Expeditie Kuuk maakte onderdeel uit van het Uur van Toebes, het opwarmertje voor de jaarlijkse Cuijkse bierbedevaart.

door Jos Janssen

Start en finish van de proloog waren dit jaar bij café Goei Volluk. Joris Verkerk was vorig jaar nog samen met zijn neef Robert winnaar van de jubileumeditie van de wedstrijd Kuukse Elfkroegetocht. De komende editie start hij zonder zijn vaste maat: "Robert zit voor zijn studie enige tijd in Zuid-Korea. Dit jaar rijd ik met een van de winnaars vorig jaar bij de dames, Hanneke Berndsen. We hebben al een aantal keren samen getraind. Nog zonder touw maar dat gaat de komende weken gebeuren. We drinken onderweg de gebruikelijke elf apfelcorns. Hanneke kan daar nog beter tegen dan ik. Met startnummer elf zitten we net voor de drukte op het parcours."

Hanneke rijdt dit jaar voor de derde keer mee maar voor de eerste keer met Joris: "Vorig jaar ben ik samen met Esther Felder eerste geworden bij de dames. Ik moeten nog wel een paar keer met Joris met het touw aan elkaar oefenen want anders overleef ik het niet. Na die elf apfelkorns een lekkere hamburger eten en dan door met feestvieren." Niet aan de proloog maar wel aan de wedstrijd nemen Prins Niels en adjudant Richard van de Nölers deel. Symbolisch kregen zij bij de proloog startnummer één. Niels: "Voor mij is het echt de eerste keer dat ik aan de wedstrijd deelneem. Voor Richard geloof ik al de elfde keer. Ik houd het touw maar goed vast, Richard zal wel het meeste voorop rijden."

Het is voor de tweede keer in de historie dat de prins en zijn adjudant tijdens hun ambtsperiode aan de Kroegetocht deelnemen. Jubileum Prins Twan en zijn adjudant René gingen hen voor in 2014. De Nölers hebben ook meer de samenwerking met de organisatie van de Kuukse Elfkroegetocht opgezocht. De nieuwbakken voorzitter van de Kroegetocht Paul Vreede is daar erg blij mee: "We hebben de signalen opgevangen om er toch weer meer een Cuijks tintje aan te geven. Daar hoort beslist de carnavalsvereniging ook bij. We hebben een Kuuks podium waar lokale artiesten optreden maar ook de samenwerking met de kasteleins hebben we verstevigd. Dat maakt het toch allemaal leuker. Het parcours is dit jaar korter, knusser. Groot genoeg dat het niet overvol wordt."

Voordat de proloog verreden werd was de ervaringsrijke expeditieman Edgar gevraagd om de deelnemende teams toe te spreken: "Geen wedstrijd zonder regels. Je moet aan het touw blijven zitten, zelf bestellen en zelf betalen. Geen fysiek geweld gebruiken. In mijn tijd in Zimbabwe vocht ik ook niet met een beer als ik die in het bos tegen kwam." Bij de editie van 2019 is nog plaats voor vijf teams.

Meer berichten