De feestelijke aftrap werd gevierd met de nodige confetti. (foto: Tom Oosthout)
De feestelijke aftrap werd gevierd met de nodige confetti. (foto: Tom Oosthout)

Revitalisering de Valuwe nadert finale

De startnotitie Revitalisering de Valuwe is van 21 mei 2001. Fysiek was de oplevering van fase 1 in 2012. Het gaat nu snel richting finale: zaterdag 26 januari was de aftrap voor een nieuw park. Kort daarna de sloop van de laatste flats. De bouw van zes woningen aan de Patakondreef past in het plaatje van deze laatste fase.

door Jos Janssen

Bij een feestelijke bijeenkomst met de nieuwe bewoners aan de Patakondreef, halverwege de bouw, verwoordde wethouder Joost Hendriks het zicht op het einde van de revitalisering: "Wat een mooie uitstraling krijgt deze wijk. Ik herken deze omgeving niet meer terug. Het is prachtig te zien zoals dit nieuwe hart met het park en andere type huizen aan het ontstaan is. Dit is heel belangrijk voor het duurzaam maken van de wijk de Valuwe." Aan de Patakondreef is een project opgezet van zes bungalows, waarvan vier koop en twee huur. Brigitte Nooijen van bouwbedrijf Gebroeders van Herpen uit Heesch: "Er is grote behoefte aan dit type woning. Gelijkvloers, speelse uitstraling, kleine tuin. We gaan van een oplevering uit in het derde kwartaal."

De samenkomst van de nieuwe bewoners werd feestelijk omlijst met het hangen van een eigen bordje boven de nog fictieve voordeur. Dat ging van Home Sweet Home, Ons nieuwe thuis tot De cirkel is rond van het echtpaar Karin en Eric Meinen. Karin: "Ik ben 32 jaar geleden uit deze wijk gegaan naar de Heeswijk. Nu keer ik terug. Dat heeft toch wel iets. We wilden kleiner gaan wonen, minder tuin, alles op de begane grond. Een mooi huisje waar we oud kunnen worden."

Samen met de wijkraad, Samenbouwen.in en vastgoedregisseur Paul Verhoeven zijn de plannen gesmeed voor dit project. Verhoeven: "Dit is ons eerste project in Cuijk. Op deze plek stonden vier vrije sectorwoningen gepland. Woningstichting Mooiland heeft te maken gekregen met strengere regels omtrent bouwen. Wij hebben het overgenomen en zijn tot dit project gekomen. Met succes. Er waren maar liefst 99 huishoudens die zich gemeld hadden. De kracht zit hem vooral in dat elke bewoner zijn woningplattegrond heeft kunnen personaliseren. Dit project staat in een wijk vol dynamiek. Er wordt veel georganiseerd. Het bezit een prachtige MFA met veel mogelijkheden. Deze woningen hebben we in de markt gezet voor mensen die 50 jaar of ouder zijn. Ook de combinatie huur, koop is een kracht. Daarbij hebben we gekeken naar enige binding, ook uit het verleden, met Cuijk en deze wijk. Bewust zijn deze woningen niet naar iemand gegaan uit Amsterdam of Den Haag. Ik wil op deze dag de nieuwe bewoners bedanken voor hun geduld in de afgelopen tijd. Proosten op jullie nieuwe woning en op een goede gezondheid in de toekomst."

Met een schuin oog keek daarna Verhoeven naar de aannemer: "Het zou mooi zijn dat de nieuwe bewoners er voor de bouwvak in kunnen."

Meer berichten