Dokter Bonarius (linksonder) samen met huisarts Frank Dictus (rechtsonder) en zijn opvolgers Joost Meuleman en Karin Roskes. Foto: Tom Oosthout
Dokter Bonarius (linksonder) samen met huisarts Frank Dictus (rechtsonder) en zijn opvolgers Joost Meuleman en Karin Roskes. Foto: Tom Oosthout

'Jouw vader is toch die grapjesdokter'

Op de eerste dag van dit jaar is huisarts Frank Dictus officieel gestopt met zijn praktijk aan de Markt in Cuijk. Journalist Jos Janssen blikt namens het Cuijks Weekblad terug met zijn voorganger dokter Bonarius. Janssen ging ook in gesprek met dokter Dictus over zijn huisartsenpraktijk in Cuijk. Dictus stopt na 36 jaar als huisarts. Ook de opvolgers van dokter Dictus staan al klaar. Dokter Joost Meuleman en dokter Karin Roskes staan te popelen om de praktijk over te nemen. Het duo staat klaar voor alle Cuijkenaren. De twee huisartsen zijn per 1 januari begonnen: "Het is nu nog even wennen van beide kanten. Zowel van ons aan de patiënten en andersom. We investeren nu samen veel tijd in om iedereen beter te leren kennen", zegt het tweetal enthousiast.

door Jos Janssen

Huisarts Bonarius (93) woont sinds kort weer met zijn vrouw in Cuijk. Hij vertoefde daarvoor een aantal jaren in Ottersum. Hij kan zich nog wel herinneren dat Dictus hem opvolgde: "Ik ben in 1983 gestopt. Werkte destijds samen met collega Edwin Westhoff. De sollicitatie heb ik aan hem overgelaten, omdat zij met elkaar moesten gaan samenwerken." In 1959 volgde Bonarius dokter Berger op: "Dat was in de tijd dat Cuijk maar twee huisartsen had. Naast mij dokter Hurkens. Dokter Berger overleed plotseling in februari 1959. Daarvoor had ik een aantal maanden waarneming gedaan in zijn praktijk. Mevrouw Berger belde me op of ik interesse had om de praktijk over te nemen. Dat deed ik maar al te graag. In die tijd deed je als huisarts nog veel bevallingen. Dan was het ook vaak 's nachts onderweg zijn. 's Morgens om acht uur was het weer inloopspreekuur. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan."

Over zijn opvolger heeft Bonarius nog wel een mooie anekdote: "Nadat ik gestopt was, reed ik nog met Frank samen een aantal visites voor de overdracht. Dat was gezellig. Toen dat voorbij was bezocht ik nog wel eens alleen enkele oudere patiënten. Op een dag belde ik aan bij een mevrouw. Met verbazing deed Frank daar open en zag me staan. 'Wacht even hier', zei hij. Hij ging naar de mevrouw toe en zei dat hij niet precies wist hoe hij haar kon helpen maar dat er nu toch iemand voor de deur stond die jarenlang ervaring had, heel deskundig was en precies weet wat er met u aan de hand is. De mevrouw was stomverbaasd toen ik binnen kwam. We hebben er met z'n drieën smakelijk om gelachen. Frank herinner ik me als een spontane, directe huisarts. Een aantal jaren geleden gingen we naar de Carnavalsoptocht in Cuijk kijken. Hij liep mee naast een karretje met een stoel waarop een pruik lag. Met de tekst erbij: als mijn haar maar goed zit. Spitsvondig, adrem. Typisch Frank."

Frank Dictus

Als oudste van een bakkersgezin werd Frank Dictus geboren in Zundert: "Op de lagere school hielp ik al mee met broodjes inpakken. Mijn vrouw Monique heb ik met carnaval in Breda leren kennen. Ze werkte nog mee in onze bakkerswinkel. Na de HBS ben ik in 1980 afgestudeerd als arts. In die tijd waren er veel zoekende huisartsen. Na een aantal waarnemingen heb ik gesolliciteerd in Cuijk en werd ik aangenomen. In die tijd was het zo dat de vrouw van de dokter meewerkte in de praktijk. Tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten nam Monique de telefoon aan en was zij de eerste opvang. We hadden toen een praktijkruimte aan huis. Nu is dat niet meer. Tijdens mijn laatste werkdag op 31 december kwamen tijdens de lunch onverwacht alle medewerkers met een grote taart langs. Daarna heb ik gewoon spreekuur gedaan. Na afloop kwam Monique naar de praktijk met champagne en hebben we met de aanwezige artsen en assistentes getoast op het afscheid. Met mijn opvolgers heb ik de afgelopen weken nog veel patiënten bezocht voor een goede overdracht. Ik kon werk en privé best aardig scheiden, maar huisarts ben je 24 uur per dag. Als ik mensen op straat of in een winkel tegenkwam zou het toch raar zijn als ik niet even zou informeren hoe het met hen ging en uiteraard bezocht ik in het weekend soms een ernstig zieke patiënt."

Een sterk wapen van dokter Dictus waren en zijn, zijn humorvolle opmerkingen. "Tja, dat zeggen ze, het werkt ontspannend bij een consult. Ik probeerde er wel op te letten dat men zich gehoord voelde maar het was voor mij prettig als iemand met een glimlach de spreekkamer verliet. Onze zoon Daan kwam als kleuter een keer thuis en zijn vriendje had aan hem gevraagd: 'Is jouw vader de grapjesdokter?' Hij was er trots op dat iedereen op straat naar mij zwaaide. De laatste maand ben ik wel onder de indruk van de hartverwarmende bedankjes. Op mijn beurt bedank ik mijn patiënten voor het vertrouwen." Dictus: "Tijdens een van de huisbezoeken kwam ik bij een mevrouw. Haar man bracht me naar de kamer waar zij zat, ze klapte in haar handen en zei: 'Welkom dokter. Wat heb ik toch een knappe, jonge dokter. Wat ziet u er weer geweldig uit vandaag!' Ik vroeg wat ze mankeerde: 'Nou dokter sinds vanmorgen heb ik last van mijn ogen, ik zie heel erg slecht….' Door zulke anekdotes hou je plezier."

En nu?

"De eerste maanden laat ik alles maar eens op me afkomen. In april worden we voor de eerste keer opa en oma. Bestuurder In het verenigingsleven? Ik ben er tijdens veel overlegsituaties achter gekomen dat ik geen vergadertijger ben. Ik zou bijvoorbeeld nog graag een keer naar Japan en China willen gaan."

Meuleman en Roskes

De opvolging van Dictus bestaat uit dokter Joost Meuleman en dokter Karin Roskes. Dokter Meuleman komt van buiten deze regio: "Ik ben nu vijf jaar huisarts en de laatste vier jaar gewerkt in Arnhem. Heb ook een aantal waarnemingen in deze Cuijkse praktijk gedaan. Collega Stephan van der Meulen vroeg mij om definitief naar Cuijk te komen. Daar had ik wel interesse in." Dokter Meuleman werkt vier dagen in de praktijk. Dokter Roskes werkt twee dagen in de praktijk en is al meer bekend met Cuijk en de regio: "Ik heb even in Gennep gewerkt en ruim 7 jaar in Oploo. Mijn opleiding als huisarts was in Ottersum. Als waarnemer was ik in Cuijk al werkzaam hier in de praktijk tijdens het zwangerschapsverlof van dokter Susan Geurts-Groen. De 65 huisartsen in het Land van Cuijk en Noord-Limburg vormen een hechte groep. We gaan samen bijscholing. Ik ben door de goede ervaringen met elkaar gevraagd om in deze praktijk te komen."

Meer berichten