Tientallen teams gaan op zondag 10 maart weer vlechten in de Maasheggen. (foto: Perry Filippini)
Tientallen teams gaan op zondag 10 maart weer vlechten in de Maasheggen. (foto: Perry Filippini)

UNESCO biosfeer en Gouden Hiep

Tientallen teams gaan op zondag 10 maart weer vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde gouden hiep te bemachtigen. De locatie is een deel van het gebied ten zuiden van de provincialeweg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug. Elk team heeft al enkele keren geoefend. Omdat ook bij het vlechten soms sprake is van nieuw inzichten is dit oefenen heel belangrijk. Hierbij delen ervaren vlechters hun deskundigheid.

door onze redactie

Tijdens het kampioenschap vergelijkt de jury de vlechtresultaten van de deelnemende. De winnaars ontvangen de gouden hiep, de felbegeerde wisseltrofee. Verder heeft de familie Grutters enkele jaren geleden een extra prijs ingesteld. Door het jaar heen zijn de vorig jaar (maart 2018) gevlochten hagen nagelopen en onderzocht op vitaliteit en doorgroei van jonge scheuten. De vlechters van de best doorgegroeide heg ontvangen de zilveren halve maan.

Nu Unesco in juni 2018 het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland, tot Biosfeer heeft verheven, komt dit Maasheggengebied met overwegend grasland en 275 kilometer heggen bij velen in de belangstelling. Diverse instanties zijn betrokken bij het ontwikkelen van plannen. "Het is niet de bedoeling dat er een natuurgebied ontstaat waar niks mag en waar een stolp overheen geplaatst wordt. Er wordt juist gezocht naar manieren om de mens met de natuur te laten samenleven", aldus Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco-commissie. Er komen onderzoeken naar water, biodiversiteit en duurzame landbouw. Er is informatie over natuur en milieu en duurzame ontwikkeling. Lokale agrariërs, horeca en middenstand propageren streekproducten en zetten de Maasheggen op de kaart.

De organisatie van het vlechten is dit jaar alweer voor de 14e keer in handen van de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox). Het vlechten van de heggen en het beroep van heggenvlechter is al eeuwen oud. Door de meidoornstruiken deels in te kappen, om te leggen en in elkaar te vlechten, ontstaat er een ondoordringbare afscheiding. In de Middeleeuwen, prikkeldraad was er toen nog niet, was dit erg belangrijk. Vee bleef binnen en kon er niet uit, indringers konden er niet in.

Net zoals het Metworstrennen, de Boxmeerse Vaart en het molenaarschap komt het ambacht van Maasheggenvlechten voor op de Nederlandse lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed. Op 10 maart zijn naast de wedstrijdvlechters tal van ondernemers en instanties aanwezig op het wedstrijdterrein. Het overkoepelende thema hiervan is: Streekproducten.

Voor de schooljeugd verzorgt de jeugd IVN Maasvallei traditiegetrouw een groot aanbod aan activiteiten. Zowel in als rondom de tent is er van alles te beleven. Het spektakel begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Omdat er onvoldoende parkeergelegenheid is, is het verstandig om met de fiets te komen.

Meer berichten