Just Meijer (14) uit Vianen speelt al bij de senioren. (foto: Tom Oosthout)
Just Meijer (14) uit Vianen speelt al bij de senioren. (foto: Tom Oosthout)

Just badmintont al bij de grote jongens

Hij is pas veertien jaar oud, maar twee weken geleden kreeg de jonge badmintonner Just Meijer uit Vianen te horen dat hij bij de Nederlandse selectie onder 17 mocht gaan meespelen. Vastberaden als hij is wil hij de top halen: "Nu ik bij deze selectie zit is mijn volgende doel de Olympische Spelen van 2024 te halen. Zou geweldig zijn."

door Jos Janssen

In Cuijk geboren maar vanaf zijn derde woont Just met zijn vader en moeder in Vianen: "Op mijn zesde ben ik gaan voetballen bij Vianen Vooruit. Een jaar later ook gaan badmintonnen bij BVC'74 in Cuijk. Mijn trainster toen Cynthia Krajenbrink zorgde er voor dat ik op mijn achtste via kringtrainingen uiteindelijk bij de Brabantse jeugdselectie kwam. Ging toen twee avonden in de week naar Boxtel." Moeder Myrna heeft ook op hoog niveau badminton gespeeld: "Ik speelde in die tijd in de vierde divisie. Het niveau waar Just nu als veertienjarige al tegen senioren badmintont." Van BVC stapte de linkshandige speler over naar BC Smashing Wijchen. Zij spelen landelijk. "De thuiswedstrijden zijn meestal op zondag. Uit is het vaak in de regio Utrecht spelen maar toernooien zijn in heel Nederland, België en Duitsland. Omdat Wijchen in Gelderland ligt speel ik op de Gelderse kampioenschappen. De eerste keer werd ik drie keer winnaar. In 't enkel, de dubbel en mix. Bij het junioren Mastercircuit spelen de hoogste twee tegen elkaar. Daarbij is het me gelukt om Nederlands kampioen te worden."

De vele medailles en bekers getuigen van nu al een succesvolle sportcarrière. De technische mensen van de badmintonbond was dit ook niet ontgaan: "Ik train nu op het Regionaal Training Centrum in Deurne vier keer per week in de ochtenden. De wekker gaat hier om half zes 's morgens. Trainen van zeven tot half tien en daarna naar drie havo op school in Deurne. Ik draai daar een aangepast programma. Woensdag was mijn enige rustdag maar daar is sinds vorige week de Papendaltraining bijgekomen. De combinatie sporten, school gaat tot nog toe goed." Moeder Myrna heeft voor haar zoon zelfs haar werk verplaatst: "Eerst werkte ik in Renkum. Maakte toen veel kilometers. Nu in Eindhoven. Dat zit op de route. Just rijdt ook vaak met zijn trainer Paul Vennekens mee." Tijd voor andere dingen blijft er toch nog wel over: "Ik heb nog veel vrienden waar ik graag mee ga chillen of een potje voetballen. Mijn opa Jan is een van mijn trouwste supporter. Hij komt bijna bij alle thuiswedstrijden. Als ik ergens in Nederland een toernooi speel dan houdt hij op internet alles bij."

De topsport badmintonner in spe heeft duidelijke doelen voor ogen: "Eerst was mijn doel de Nederlandse selectie. Dat heb ik nu gehaald. Toernooien in het buitenland spelen met de Nederlandse selectie lijkt me super. De Olympische Spelen van Tokio (2020) komen iets te vroeg maar vier jaar later wil ik Parijs halen."

Meer berichten