Het moordspel, een toneelvoorstelling waarbij het publiek een moord mag oplossen, is terug is Cuijk.
Het moordspel, een toneelvoorstelling waarbij het publiek een moord mag oplossen, is terug is Cuijk. (Foto: )

Moordspel terug in Cuijk

Het moordspel, een toneelvoorstelling waarbij het publiek een moord mag oplossen, is terug is Cuijk. Deze keer worden de aanwijzingen niet door professionele acteurs overgebracht, maar door amateurspelers. Jan Fransen, docent van Spelcentrum SPOT, geeft een speciale toneelcursus om deze spelers alle facetten van het moordtoneelspel bij te brengen.

door Ingrid Janshen-Artz

De cursus Moordspel is afgelopen woensdag gestart in het Doehuis in Padbroek. De vrouwenrollen zijn inmiddels vergeven, maar er is nog plek voor maximaal drie mannen (van ongeveer 30 jaar en ouder). De cursus bestaat uit twee delen, vertelt Fransen. "Het eerste deel duurt tot en met maart, daarna pakken we in september de draad weer op. Dan werken we toe naar de uitvoering. We zijn nu met het voortraject begonnen en het spel is pittig genoeg om daar de nodige tijd aan te besteden."

Wie zich aan wil melden kan dat doen voor 23 januari via Jan Fransen: telefonisch op 06-22667271 of door te mailen naar jan.fransen@han.nl. Voor de cursus wordt een bijdrage gevraagd. "Voor het eerste deel is dat zestig en voor het tweede vijfenzeventig euro." Daarvoor krijgen de deelnemers achttien repetities, op woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in het Doehuis, en staan ze in ieder geval twee keer op het toneel met het moordspel.

Moordspel is een bijzondere manier van spelen. Dat vergt behoorlijk wat van de deelnemers, ondanks dat ze maar vijf scènes hoeven te spelen. Fransen noemt het een soort detective. "Gedurende de avond worden de scènes gespeeld. Aan het eind volgt de rechtszaak. Dan is het publiek aan zet en mag vragen stellen. Dat is het leuke voor de toneelspelers, zij moeten improviserend antwoord geven, maar zich wel aan het verhaal houden." Spelcentrum SPOT, gevestigd in Cuijk, heeft in het verleden al vele moordspelen opgevoerd, maar dan met name met (semi)professionele acteurs. "In 1992 was de eerste voorstelling, in die tijd hebben we het stuk ook in Cuijk gespeeld, in de schouwburg. Toen hebben we een vijftal moorspelen ontwikkeld en die hebben ook in de schouwburg gestaan."

De laatste tien jaar is het Moordspel in Cuijk van het toneel verdwenen, maar daar komt nu verandering in. De verwachting is dat eind november het Cuijkse publiek opnieuw getrakteerd wordt op een spannende avond onder het genot van een diner. Fransen heeft zelf als acteur in een moordspel gespeeld en is er ook als regisseur altijd nauw bij betrokken geweest. Zijn ervaring is dat ook het publiek een team wordt. "Er ontstaat bij hen een soort saamhorigheid, ze raken echt betrokken bij de rechtszaak. Dat is mooi om te zien." De interactie met het publiek zal zeker een uitdaging zijn voor de spelers, maar wel een leuke. "Met de mensen onder elkaar gaan we er echt een feestje van maken", aldus Fransen.

Meer berichten