Foto:

Vluchtelingen helpen met wandeling

Rotary Cuijk organiseert op zondag 3 februari voor iedereen een sfeervolle winterwandeling om geld in te zamelen voor het vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos. Twee van de initiatiefnemers Mary Reniers en Hugo Bens: "Deze keer sponsor je door deelname de aanschaf van een matras. Daar is een grote behoefte aan deze winter."

door Jos Janssen

"In dit kamp liggen vluchtelingen nu vaak op een koude bevroren grond of in de modder. Dit zijn speciale matrassen die waterbestendig zijn. Er zijn wel 3000 matrassen nodig. Met de 16 euro inschrijfgeld voor de wandeling kan er een matras gekocht worden." De Rotaryclub heeft via haar netwerk op Lesbos twee fanatieke "ambassadeurs" en aanjagers zitten in de persoon van Elly Bens ( de zus van Hugo) en Sjanet Heins: "Zij zijn daar voor langere tijd en hebben zich het lot van de vluchtelingen erg aangetrokken. Zij zagen daar letterlijk de vluchtelingen uit zee komen. In het begin hebben ze geholpen met maatlijden, medicijnen verstrekken. Samen met de plaatselijke bevolking. Lesbos is zo groot als de provincie Utrecht. Wij hebben als Rotary hiervoor ook al succesvolle andere inzamelingsacties gehouden. Zoals een brilmonturenactie, warme kleding, handdoeken en hebben meegeholpen dat er een tandartsproject is opgestart. De doorstroming stagneert het laatste jaar zodat er nu veel meer vluchtelingen langer blijven. Voor vermaak, tijdinvulling wordt er dan ook gezorgd. Een bus die het eiland rond rijdt. Er is met onze hulp een garage omgebouwd tot school."

De Rotaryclub Cuijk is een verzameling mensen uit allerlei beroepsgroepen die hun kennis en kunde beschikbaar stelt om anderen te helpen: "Elly en Sjanet komen beiden uit 't sociaal maatschappelijk werk en zijn gestopt met werken. Zijn daarna in Lesbos gaan wonen en zagen daar alle ellende. Hun enthousiasme heeft ons ook aangestoken om te helpen."

De winterwandeling is acht kilometer: "Er kan gestart worden bij Kasteel Tongelaer of op de Barendonck in Beers. Van daar lopen de wandelaars via camping de Tienmorgen. Onderweg worden voor heerlijke traktaties gezorgd in de vorm van appeltaart met koffie of thee, een heerlijke soep en een pistolet warme beenham. Beginnende ondernemers Ben&Toon (Roy Toonders en Tim van Benthum) werken hier aan mee. Ook Tongelaar en de Barendonck stellen hun accommodaties beschikbaar voor dit goede doel. Starten kan men tussen 11.00 en 11.30 uur. Elly en Sjanet zullen op de Barendonck er bij zijn. In verband de catering kan je je voor de wandeling aanmelden tot en met 30 januari winterwandelingvoorlesbos@gmail.com Je krijgt dan berichtje om het geld voor een matras van 16 euro over te maken. Kinderen betalen 8 euro (half matras).Wij hopen met de wandeling dat de deelnemers genieten van de winterwandeling maar ook middels hun bijdrage bewust worden dat deze vluchtelingen een humane behandeling verdienen. Hoe politiek ingewikkeld het soms is. Wij kijken naar de mens."

Meer berichten