Harmonie Gaudete in Domino maakt zich op voor het eerste maestroconcert van Cuijk. (foto: eigen foto)
Harmonie Gaudete in Domino maakt zich op voor het eerste maestroconcert van Cuijk. (foto: eigen foto) (Foto: unknown)

Wie wordt de maestro van Cuijk?

Op zondagavond 20 januari vindt voor de eerste keer het Maestroconcert plaats, georganiseerd door Harmonie Gaudete in Domino. Grote belangstelling is er voor het concert in de schouwburg: "De laatste kaarten zullen deze week nog wel de deur uitvliegen."

door onze redactie

Het idee is geboren binnen de programmacommissie. Wim van Duijnhoven: "We proberen een of twee jaar vooruit te denken wat voor optredens van de harmonie er gepland gaan worden. We hebben vaste items per jaar zoals de Martinusmis en de zomerconcerten. Maar in 2017 is er al een heel succesvol Verbeeldingsconcert geweest en nu dan dit Maestroconcert. Voor de invulling van het concert zelf vormen we dan een commissie die bestaat uit een bestuurslid en enkele leden. Jong en oud, dwars door de hele harmonie heen."

De commissie voor het Maestroconcert begon al begin 2018. "Onze commissie bestaat uit allemaal muzikanten die ook meespelen met de Harmonie. De maestro's uitkiezen was nog niet zo simpel. We hadden van tevoren een lijstje gemaakt met personen die al niet zelf dirigent of niet heel erg muzikaal zijn. Daarbij moesten ze wel wat bekendheid hebben in de Cuijkse gemeenschap. We zijn daar goed in geslaagd met deze drie maestro's uit verschillende invalshoeken in Cuijk. Daarbij wilden we een concert op een tijdstip dat voor iedereen toegankelijk (19.00 uur) is, kort en bondig. Daarbij hebben we vergaderd over onder meer de pr, de muzikale invulling van het concert en wat willen we die aspirant-dirigenten laten doen."

De keus voor de drie maestro's viel op Marleen Kuipers-Smits (Kansas), Jos Janssen (journalist) en Martijn Willems (makelaar). Aan ieder werd een coach gekoppeld. Coach Peter Hendriks: "Je probeert als coach de maestro in drie maanden tijd heelhuids door het concert te loodsen. Dirigeren is voor hen in het begin takteren. Alleen de maat slaan. Maar er komt meer bij kijken. De etiketten van een concert zoals onder meer het opkomen en afgaan, maar ook vertel je wie waar zit in het orkest. Belangrijk. De zelfgekozen muziekstukken hebben tempowisselingen, solo's. Een handicap bij deze drie maestro's is ook dat ze geen noot kunnen lezen. We hebben ongeveer vijf keer samen kunnen oefenen."

Een deskundige jury bestaande uit Gerty van Lith, Iedje Heere en Marcel Siebers gaan de Maestro's beoordelen. "Zij letten op de maat slaan, de overgangen, het contact met het orkest en geef je wel het goede instrument aan wat speelt. Er worden twee nummers gedirigeerd. Na het eerste nummer geeft de jury een korte reactie. Na het tweede nummer hebben we een applausmeter om ook het publiek als vierde jurylid mee te laten stemmen. Daarna volgt het eindoordeel van de jury. De winnaar ontvangt de trofee Maestro van Cuijk." De presentatie van het concert is in handen van Jacqueline Rutten. Kaartverkoop verloopt via schouwburgcuijk.nl en tijdens de openingstijden van de schouwburg.

Meer berichten