Valesca van Rijswijk wil dit jaar de marathon van New York onder de vier uur lopen. (foto: Tom Oosthout)
Valesca van Rijswijk wil dit jaar de marathon van New York onder de vier uur lopen. (foto: Tom Oosthout)

Marathon New York voor KIKA

De Cuijkse hardloopster Valesca van Rijswijk heeft dit jaar de focus gelegd op de marathon van New York op 3 november: "Mijn vriend en ik worden dit jaar allebei veertig. Hij vroeg me laatst wat heb je je dit jaar voor doel gesteld? Ik zei meteen de marathon voor New York onder de vier uur te lopen. Dat wordt nog een hele klus."

door Jos Janssen

Valesca heeft zich pas de laatste jaren volop op hardlopen gezet: "Mijn vriend Rob loopt al veel langer. Ik vond hardlopen helemaal niet mijn ding. Ben in 2013 gaan trainen voor de eerste Zevenheuvelennacht van vijf kilometer. Dat beviel me wel maar kreeg een paar lopen daarna een fikse blessure. Na twee jaar ben ik in een sportschool weer op de band gaan lopen. De drang om buiten te rennen was groter en in 2016 liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop overdag. Het hardloopvirus heeft me toen te pakken gekregen."

In 2017 liep Valesca de eerste marathon van Keulen: "Ik kreeg van mijn zus een halve marathon cadeau. Heb hem omgezet naar een hele. Het was wel een uitdaging maar het ging prima. Daarna nog Amsterdam, Rotterdam en nogmaals Keulen gelopen. Nu train ik vier keer per week. Met schema's van mijn online-trainer Sander. Om dat ik fulltime werk bij de Radboud in verschillende diensten kan ik soms overdag en soms 's avonds trainen. "

De marathon in New York gaat Valesca lopen voor Kika: "Ik heb me aangemeld voor de Runforkikamarathon. Een broer van mijn vader en een vader van een collega zijn gestorven aan kanker. Dan komt deze ziekte wel erg dicht bij. Als ik nu deze ziekte zou krijgen dan heb ik al 39 jaar geleefd. Nog heel erg zo jong. Maar voor kinderen is dit nog vele malen erger. Zij hebben nog een heel leven voor zich. Het zou mooi zijn dat voor hen veel onderzoeken naar genezing van kinderkanker kunnen plaats vinden. Daarom wil ik me ook voor deze marathon laten sponsoren voor KIKA."

In de aanloop naar New York loopt Valesca nog verschillende lopen. "Ik heb een schema gemaakt. In maart de Stevensloop en de Venloop. Daarna de marathon van Düsseldorf in juni de halve marathon van Maastricht. Tot slot in september de marathon van Berlijn als laatste grote testcase. In New York zitten zeven bruggen in het parcours. Kan zwaar worden." Valesca moet voor deelname aan New York een streefsponsorbedrag van minimaal 5950 euro bij elkaar hebben om voor Kika te kunnen starten: "Ik zou het geweldig vinden dat ik dit bedrag bij elkaar krijg. Zeker ook voor genezing van al die zieke kinderen. Het streven is om in 2025 95 procent van de kinderen met kanker te genezen. Daar wil ik mijn loopbijdrage wel voor doen."

De persoonlijke pagina van Valesca om te sponsoren is te vinden op: www.runforkikamarathon.nl onder deelnemer Valesca van Rijswijk.

Meer berichten