De Cuijkse Marieke van de Weijer maakt zich sterk voor alles wat met katten te maken heeft. (foto: Nienke Flipsen)
De Cuijkse Marieke van de Weijer maakt zich sterk voor alles wat met katten te maken heeft. (foto: Nienke Flipsen)

'Je kat is ook een gezinslid'

Bijna zeven jaar woont ze nu in de Padbroek met haar kat Chloe. De Cuijkse Marieke van de Weijer maakt zich sterk voor alles wat met katten te maken heeft. Om dit kracht bij te zetten is ze haar eigen bedrijfje Kattenherplaatsing.nl gestart. "Ik geef veel gratis voorlichting en persoonlijk advies over katten. Daarnaast bemiddel ik bij herplaatsing van katten."

door Jos Janssen

Hiervoor werkte Marieke vijftien jaar lang als bestuurder en PR-medewerkster voor een Nijmeegse kattenstichting: "Nu richt ik me vooral op mijn wijk, Cuijk en directe omgeving. Geef adviezen over gezondheid, verzorging en voeding van katten. Ik schrijf regelmatig voor onze wijkkrant, laatst nog over vuurwerkangst bij katten. Ik geef dan tips hoe je daar mee om kan gaan. Krijg leuke reacties."

Af en toe plukt ze katten in nood van de straat, zwervend, uitgemergeld, in de regen. Marieke vangt ze op tot de dierenambulance ze ophaalt om naar de opvang Hokazo in Uden te brengen. "De wijk Padbroek is een paradijs voor katten en honden. Een mooie omgeving om te wandelen. Overlast van katten is er ook, dit komt doorgaans doordat ze niet gecastreerd zijn. Niet-gecastreerde katten vechten met elkaar, maken herrie en krabben aan vuilniszakken. Als je kat gecastreerd is, gaat hij niet zover van huis. Dat haalt een hoop ellende weg. Ze hebben geen paringsdrift meer en zo komen er ook minder kittens. In Nederland komen jaarlijks zo'n 45000 katten in asielen terecht."

In Cuijk komt ook kattenleed voor: "Laatst is na sectie op een overleden kat gebleken dat die was vergiftigd en ook is er met hagel op katten geschoten. Dat is voor de baasjes afschuwelijk, voor veel mensen is een kat een gezinslid. Ook voor mensen die niet van katten houden heb ik tips, bijvoorbeeld tegen katten in de tuin. Het moet toch mogelijk zijn dat kattenliefhebbers en niet-kattenliefhebbers gewoon met elkaar kunnen omgaan." Het vuurwerk afgelopen week was voor dieren vervelend. In Padbroek lopen ook vossen, dassen en herten rond. Ik pleit voor een centrale vuurwerkplek. Mijn kat Chloe is een paar dagen binnen geweest. Ze is doodsbang en dat geldt wel voor bijna alle katten."

Met Karin, een kattengedragskundige, werkt Marieke samen: "Ik heb de basisopleiding gedaan, zij alle modules. We werken nauw samen, ik kan bij haar altijd terecht voor goede raad." Haar voorlichting over katten is gratis: "We hebben een groot netwerk van deskundigen opgebouwd naar wie we kunnen verwijzen. Aanmelden voor herplaatsing verloopt via een formulier op de website. We omschrijven de aangeboden kat erg goed en mensen die interesse hebben kunnen dan reageren. Op de website staat trouwens heel veel info. Tot slot nog een tip: met vakanties kan je gebruikmaken van bijvoorbeeld kattenoppas aan huis en in Gemert is een fantastisch kattenhotel: Cats Only."

Meer informatie via de website www.kattenherplaatsing.nl.

Meer berichten