Roeivereniging de Drie Provinciën in Katwijk heeft zaterdag onder grote belangstelling het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. (foto: Tom Oosthout)
Roeivereniging de Drie Provinciën in Katwijk heeft zaterdag onder grote belangstelling het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. (foto: Tom Oosthout)

Nieuw clubhuis voor roeivereniging

Roeivereniging de Drie Provinciën in Katwijk heeft zaterdag onder grote belangstelling het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. "Naast het glazen clubhuis zijn er ook nieuwe kleedkamers gekomen. Van het eerste ontwerp tot aan de laatste puntjes in de afwerking hebben onze leden er keihard aan gewerkt", vertelt bestuurslid Marieke Houben.

door Jos Janssen

"Juist daarom zijn we er zo trots op. We staan met z'n allen aan de basis van dit prachtige nieuwe gebouw dat dus echt van en voor deze vereniging is. Alles gerealiseerd met eigen middelen en zonder subsidie." De Drie Provinciën bestaat dit jaar 26 jaar en heeft bijna 200 leden tussen de 10 en 90 jaar. Voorafgaand aan de opening werden de jaarlijkse "Sylvestervieren" roeiwedstrijden gehouden. Deze wedstrijden vormen de sportieve aftrap van een nieuw roei-jaar. Marike Houben: "Het totaal van glas gemaakte clubhuis gaat "de Roeikast" heten. Je hebt nu een prachtig uitzicht op het vlot en het water. We hopen met dit nieuwe clubhuis een positieve impuls te geven aan de vereniging." Het leden aantal is de laatste jaren stabiel gebleven. "Bij de jeugd zien we zelfs een stijging. Ook in prestaties. Er wordt veel gewonnen in 't land. Ieder lid, iedere leeftijd kan in onze vereniging zijn eigen "vorm" van roeien vinden. Er zijn er die naar Cuijk varen daar een kopje koffie drinken en weer terugroeien. Bij ons 25-jarig bestaan hebben we een nachtmarathon georganiseerd en twee keer per jaar maken we met alle leden een toertocht naar bijvoorbeeld Heijen. We picknicken daar en varen weer terug. De bootbezetting is dan een mix van onze leden. Oud met jong, ervaren met nog onervaren. De mannen acht is nu aan het trainen voor de Head Of The River op de Amstel. Toch een van de belangrijkste roeiwedstrijden in Nederland."

Bob Meltzer, voorzitter van de Stichting Slagklaar en architect van het nieuwe clubhuis: "We hebben een roeivereniging en een stichting die de gronden en opstallen beheerd. Ben zelf ook actief roeier. We hebben vele plannen, varianten gehad totdat dit uiteindelijk het resultaat is geworden. Naast Intratuin in Malden zagen we bij de Cofffijn (koffiehuis en branderij) deze glazen constructie. Het is een standaard kasbouwsysteem. Laatst hebben we eens gekeken hoeveel leden van onze vereniging hun steentje hebben bijgedragen aan deze bouw. Dat waren er toch maar liefst 100. Fantastisch toch! Er blijven nog wel wensen over. Een verharding van de toerit en het parkeerterrein zou heel welkom zijn. Toch maar eens met de gemeente Cuijk gaan praten." Marieke Houben: "We zijn ook heel actief als vereniging voor niet-leden. Het Merletcollege houdt hier haar sportdag, We doen mee aan het project Sjors Sportief en nodigen ook het Blindeninstituut uit om hier te komen roeien." Met een receptie, een etentje en een feest daarna werd de opening gevierd. De Cuijkse roeivereniging laat zien springlevend te zijn.

Meer berichten