Dirk (18) en Bryan (19) vinden deze leer- en praktijkschool best tof. (foto: Tom Oosthout)
Dirk (18) en Bryan (19) vinden deze leer- en praktijkschool best tof. (foto: Tom Oosthout)

'Leren, werken, geld verdienen is tof'

In Cuijk staat al sinds de tachtiger jaren de Vakopleiding Techniek: investeren in kennis en vaardigheid. Dirk (18) en Bryan (19) vinden deze leer- en praktijkschool best tof: "We krijgen hier theorie en praktijk in twee dagen en daarnaast verdienen we een mooi zakcentje door drie dagen te werken."

door Jos Janssen

De Vakopleiding Techniek is gevestigd aan het Riet 7 in Cuijk. Opgericht destijds door bedrijven uit de Industriële Kring Land van Cuijk om jongeren warm te maken voor technische beroepen. Een markt waar op dit moment een groot tekort aan is. We bezochten een open dag. Dirk: "Ik volg hier de opleiding Mechatronica niveau 3. Tweedejaars van de drie. Ben in Cuijk twee dagen. Daarin krijgen we anderhalve dag praktijk en een halve dag theorie. Ik ben niet iemand die lang stil kan zitten. Dit is echt mooi voor mij. De andere drie dagen werk ik bij Marel (voorheen Stork) in Boxmeer. Ben daar eerste monteur. In Cuijk leer ik draaien, frezen, mechanische handleidingen lezen, en natuurlijk machines mee opbouwen. Meer een allround opleiding. Dat biedt meer kans op een baan. De jongens die hier op school zitten doen graag praktijkvakken. Wij zitten hier goed, bedrijven hebben heel graag jonge mensen." Bryan staat lachend naast zijn maat. Samen bouwen ze een best ingewikkelde machine: "Er liggen hier veel onderdelen in het grote magazijn. We zetten het in elkaar met een tekening en dan gaat het weer uit elkaar. Ik werk bij Wientjens in Milsbeek. Iedereen die hier op school zit heeft werk. Ik kan echt geen vijf dagen op school zitten. "

De Vakopleiding heeft een breed aanbod aan opleidingen (o.a. metaalbewerking, elektrotechniek), cursussen (o.a. technische tekeningen lezen) en doet ook aan lascertificering. De zogeheten bbl-opleiding biedt jongeren de ideale kans om van vmbo-scholier te gaan naar werknemer bij een bedrijf. Veel Cuijkse bedrijven zoals Kepser Pro-Metaal, Colt International, CoMaTech, Jakom investeren in jongeren door hun opleidingskosten te vergoeden. Om zo straks nieuwe goedopgeleide technische mensen bij hun bedrijven binnen te halen. Tijdens de open dag staan dan ook veel bedrijven met stands om de leerlingen warm te maken voor hen. Ook Frans van Es en Rob Vughts van de bedrijven Reparts en Rescope uit Beuningen: "Wij zoeken stage-leerlingen om ze kennis te laten maken met ons bedrijf. Om daar op den duur weer werknemers aan over te houden. Dat is in deze tijd best lastig. Wij maken specifieke producten voor de medische industrie. Produceren maak ook reparatie, onderhoud en dat wereldwijd. Bij ons komt ook 3D moduleren aan bod. Er gebeurt nog wel veel handmatig en het is veel nauwkeurigheidswerk. Bijvoorbeeld een heel klein lensje inzetten. We zijn een Amerikaans merk met twee bedrijven in de hele wereld. Voor jongeren is het hier ideaal om een mooi vak te leren."

Meer berichten