Wethouder Sport Maarten Jilisen (links) en wethouder Cultuur Joost Hendriks (foto: Ingrid Janshen-Artz)
Wethouder Sport Maarten Jilisen (links) en wethouder Cultuur Joost Hendriks (foto: Ingrid Janshen-Artz) (Foto: )

Sport- en cultuurprijs in nieuw jasje

Op zaterdag 2 november wordt voor de eerste keer de Avond van de Uitblinkers gehouden in de Schouwburg Cuijk. Het wordt een bijzondere avond, want het draait niet alleen om de uitreiking van de sport- en cultuurprijs. Het wordt juist een belevenis voor iedereen in de gemeente Cuijk.

door Ingrid Janshen-Artz

Wethouder Sport Maarten Jilisen vertelt waarom er gekozen is voor een nieuwe opzet: "We hadden jaarlijks een sportprijs en jaarlijks een cultuurprijs. Toen de budgetten daarvoor werden gehalveerd, hebben we bedacht dat als we die prijzen samenpakken en dan iedere twee jaar uitreiken, dan hebben we grotere financiële middelen om er iets moois van te maken. We zijn gaan kijken of we het specialer konden maken, kijken naar mensen die echt uitblinken op welk terrein dan ook. En dat in een mix van cultuur en sport." De nieuwe vorm zou een positieve 'reuring' moeten veroorzaken. Met dat uitgangspunt is de werkgroep sport- en cultuurprijs aan de slag gegaan.

Prikkelend en verrassend

Het programma rondom de sport- en cultuurprijs moet uitdagen, prikkelen, verrassen en inspireren. Wethouder Cultuur Joost Hendriks: "Het is geen voorstelling meer zoals het vroeger was, dat iedereen in de zaal gaat zitten en dat op het podium alleen acts voorbij komen. Veel interactiever, meer plekken, verschillende activiteiten." Jilisen vult aan: "Het moet echt een avond worden waarvan je denkt: daar wil ik bij zijn. Niet alleen vanwege een nominatie." Volgens de wethouders zijn er al veel leuke plannen voorbij gekomen. Eén van de ideeën was om er de Nacht van de Uitblinkers van te maken. Uiteindelijk is dat een avond geworden, zodat ook kinderen kunnen deelnemen.

Uitblinkers en uitdagingen

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de Avond van de Uitblinkers in het najaar van 2018 te organiseren of anders in het voorjaar van 2019. Dat is nu het najaar van 2019 geworden. "Drukte bij de schouwburg, seizoensinvloeden en ruimte voor de organisatie zijn hierbij afwegen geweest", legt Jilisen uit. De werkgroep heeft uiteindelijk als datum 2 november gekozen. "Daags na de ondernemersprijs. Dat geeft ons de mogelijkheid om ook van die faciliteiten gebruik te maken." De insteek blijft dat er een sport- en cultuurprijs wordt uitgereikt, maar dan niet zozeer aan de kampioenen. Het gaat nu om de 'Uitblinkers', mensen die zich op een bijzondere en positieve wijze hebben laten zien op het gebied van sport en cultuur. Hendriks: "Maar dat is maar een onderdeel." Veel meer gaat het om de beleving. Zo zal er die avond een soort dorpsplein zijn vol muziek en straattheater. En misschien komt er een workshop rap of vloggen. Ook zullen er allerlei sportieve uitdagingen zijn. Jilisen: "We denken aan abseilen van de balkons." Het volledige programma volgt nog, maar hierbij is alvast iedere inwoner van de gemeente Cuijk uitgenodigd. "Iedereen is welkom", aldus de wethouders.

Meer berichten