In de Martinuskerk zijn zo'n 125 kerststallen te zien uit heel de wereld. (foto: eigen foto)
In de Martinuskerk zijn zo'n 125 kerststallen te zien uit heel de wereld. (foto: eigen foto)

Eerste Lichtjestocht door centrum

door Jos Janssen

Kerststallen in de kerk

Komende vrijdag 21 december zal voor de eerste maal door centrumstraten van Cuijk een lichtjestocht georganiseerd worden. Een werkgroep is al een paar maanden bezig om er een heel sfeervol evenement van te maken.

Cuijk - "Via familieleden uit 's-Gravendeel kwamen we op het idee om dit ook in Cuijk te gaan organiseren. Daar is het al een aantal jaren een groot succes met heel veel deelnemers. Jong en oud. Met een werkgroep van vijf leden hebben we het idee voor Cuijk uitgewerkt." De lichtjestocht start op de Markt bij de Herberg: " Iedereen mag meelopen. We vormen bij de start groepjes die onder leiding van een gids de route gaan lopen. Deelname is gratis. Op de route die helemaal met waxinelichtjes verlicht is, worden taferelen uit het kerstverhaal gespeeld. Bijvoorbeeld bij het eerste tafereel is er de verschijning van de engel. De verteller deelt daar mede dat Maria in verwachting is. We verklappen nog niet te veel want het moet ook een verrassing blijven wat er allemaal onderweg te zien is. Maar alle personen en dieren uit het kerstverhaal komen aan bod."

De route van ongeveer 700 meter gaat vanaf de Markt door centrumstraten en eindigt in de Martinuskerk." Onderweg is er ook veel muziek. Blokfluitleerlingen van Harmonie Gaudete onder leiding van Marjo van der Locht maar ook het opleidingsorkest van dezelfde Harmonie zal te horen zijn. "In de Martinuskerk treden twee koren op, Creation en Noisy Voices en speelt een pianist kerstliedjes. Daar zijn ook een 125-tal kerststallen te zien uit heel de wereld van een Cuijkse verzamelaar. Voor de kerk is warme chocomel, glühwein en koek te verkrijgen."

Vrijwilligers

Ruim 175 medewerkers kent deze eerste Lichtjestocht Cuijk: "We zijn met organiseren al begonnen voor de zomervakantie. Heel veel mensen daarna benaderd die bijvoorbeeld Jozef, koning, gids of verteller willen zijn. Er komt wel wat bij kijken. Een vergunning aanvragen, potjes verzamelen, lichtjes voor de route, kleding. Iedereen die meewerkt, bijpraten via een bijeenkomst of via de mail. Alle aanwonenden aan de route en de winkeliers op de hoogte te stellen. Het is vrijdagavond ook wintershoppen en de ijsbaan is open. We hebben een draaiboek gemaakt dat ons bij een volgende gelegenheid zeker weer kan helpen." Met ondersteuning van de wijkraad en het centrummanagement hoopt de organisatie er een gezellig en sfeervol geheel van te maken: "Voor ons zijn dit ook eerste ervaringen met de organisatie van zo'n evenement. Iedereen die we benaderd hebben, is enthousiast. We hopen dat het weer ook een in de kerstsfeer is." Tussen 18.00 en 19.00 starten de lopers bij de Herberg: "Het zal direct om 18.00 wel druk zijn maar als eenmaal de groepen gestart zijn, dan zal het wel gaan. Misschien als je iets later komt, dat het dan minder druk is."

Meer berichten