Leerkracht Hans Janssen naamt vrijdagmiddag afscheid. (foto: Tom Oosthout)
Leerkracht Hans Janssen naamt vrijdagmiddag afscheid. (foto: Tom Oosthout)

'Kinderen zijn product van de tijd'

Hans Janssen, leerkracht aan de openbare basisschool 't Startblok in de Valuwe neemt komende vrijdag (14.00 uur) na 40,5 jaar werkzaam te zijn geweest in het Cuijkse onderwijs afscheid. "Ik ga stoppen maar ik kan het niet laten om nog regelmatig op school te komen helpen. Als er iemand ziek is mogen ze me bellen."

De 63-jarige onderwijzer uit Milsbeek kijkt met veel voldoening terug: "In 1978 slaagde ik voor de PA (Pedagogische Academie) en had meteen werk op de Nienekes in het centrum van Cuijk. Omdat ik werk had en een zogenaamd Minister Vredeling huwelijk sloot met mijn vrouw Wilma hoefde ik niet in dienst. Na een paar jaar ben ik met Wil Willemsen meegegaan naar een dependance van de Nienekes in de Valuwe. Daarna werd het 't Startblok. Kan me nog de eerste periode aan school staan herinneren. Was het vrije leven gewend op de opleiding PA. Ik sloeg in die tijd geen enkel feestje over. Met de herfstvakantie was ik kapot. Was dat werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat helemaal niet gewend."

Bijna alle groepen heeft Hans gehad: "Ja van kleuters tot groep acht. Behalve groep drie. De meeste jaren de hoogste groep. Wat een geduld moet je hebben in de kleuterklassen. Ik had daar zelfs moeite om de orde te houden. Je kunt er bijna niet kwaad worden. Was wel heel erg leuk."

Veel onderwijsveranderingen zag Hans langs komen: "In het begin was de school om half vier uit. Dan gingen we met een groepje personeelsleden volleyballen. We hadden ook wel eens vergaderingen. Dan ging het over het schoolreisje, sportdag en tegen de tijd van de rapporten over de leerlingen. Na school veel nakijkwerk. Nu kijken kinderen met afspraken vaak zelf na. Maar de vergadercultuur is enorm geworden. Ook de administratie. Kinderen zijn niet lastiger dan vroeger. Ze zijn een product van de tijd. Er komt veel op hen af. Vroeger was het allemaal overzichtelijker. De mix van type kinderen hier in de Valuwe is zo mooi. Ik heb thuis een eigen zwembad gegraven. Het is een uitje voor de groepen die ik gehad heb om daar in juni een keertje te mogen komen zwemmen."

Zijn vrije tijd krijgt Hans wel gevuld: "Ik fiets veel. Ook al die jaren van Milsbeek naar Cuijk. Ideaal om op de terugweg tussen die weilanden je hoofd vrij te maken. Voetbal is een hobby van me. Heb jaren in de begeleiding van het CP Nederlands Elftal gezeten. In China, Londen en Rio geweest. Nu werk ik in de onderhoudsploeg van de Treffers. Ik doe graag iets met mijn handen. Mijn vrouw Wilma stopt ook en we gaan als opa en oma een dagje oppassen. O ja, ik kom nog wel hier op school terug om voor het slotfeest het decor te bouwen. Dat is prachtig werk."

Meer berichten