Stadskoor Grave komt op 16 december naar de Martinuskerk in Cuijk. Het koor heeft veel Cuijkse leden. (foto: eigen foto)
Stadskoor Grave komt op 16 december naar de Martinuskerk in Cuijk. Het koor heeft veel Cuijkse leden. (foto: eigen foto)

Sfeervol kerstconcert in Martinuskerk

Het kerstconcert U zijt Wellekome is op zondag 16 december in de Martinuskerk in Cuijk en wordt georganiseerd door het Stadskoor Grave. Bestuurslid Trudy Degen: "We hebben veel leden uit Cuijk en daarom vonden we het heel leuk om hier ook een keer voor de Cuijkse bevolking op te treden."

door Jos Janssen

De Cuijkse die al zes jaar concert coördinator, de PR en de nieuwsbrieven verzorgd voor het Stadskoor Grave is erg enthousiast over het naderende kerstconcert: "Alleen een optreden van ons koor vonden we te weinig. Daarom zal ook muziekvereniging Vicinia uit Vianen en het kinderkoor van de Sint Martinuskerk optreden. Het wordt erg sfeervol."

Het stadskoor Grave viert in 2020 haar 65-jarig bestaan. "We zijn al druk bezig om dat vorm te geven want de concertagenda zit altijd heel snel vol. Maar eerst zijn alle repetities nu volop gericht op dit kerstconcert in Cuijk. "

Al ruim tien jaar zingt Trudy in Grave als eerste sopraan: "Voorheen zong ik bij Zang Veredelt in Cuijk. We zijn in Grave met bijna zestig leden. We zijn een gemengd koor met gelukkig nog zeventien mannen. We zouden graag nog wat bassen er bij willen hebben. We zijn absoluut geen kerkkoor. Als hoofdmoot zingen we licht klassieke stukken. Maar ook modernere werken van Queen, de Beatles of Boudewijn de Groot. We geven act concerten par jaar en repeteren iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Catarinahof Grave. We hebben in Selma Peters een vaste pianist en onze dirigent is in deze omgeving een heel bekende: Geert Verhallen."

"Zingen is gewoon een hele mooie ontspanning, " vertelt Trudy Degen, "Ik heb wel eens gelezen dat een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als je met een koor zingt de hartslag van alle zangers gelijk loopt. Maar ook de gezelligheid onder elkaar is belangrijk. Voor mij is het een passie. Ben al druk met uitzoeken van concerten voor volgend jaar. Onze leus is: zingen bij Stadskoor Grave is een feest van muzikale verwondering."

Op het altaargedeelte worden twee grote manden met kerststerren gezet . Trudy Degen: "Ons koor opent het concert. Met een knipoog naar het kerstlied Nu zijt wellekome hebben we ons concert "U zijt wellekome" genoemd. Er komen natuurlijk veel kersliederen langs. Ook van Vicinia. Het kinderkoor van de Martinuskerk olv. Bart van der Zanden zingt regelmatig in de kerk. Het zijn zangers in de leeftijd van de basisschool. Wij zingen onder meer het prachtige Stille Nacht in het Duits en White Cristmas. Het slotlied is een ingetogen kerslied uit Oostenrijk: Still, Still, Still. Samen met het kinderkoor. Het concert zal ongeveer anderhalf uur duren. Een erg mooie aaangelegenheid om in de sfeer van kerstmis te komen." Het kerstconcert in Cuijk begint zondag 16 december om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.30. Entree is vijf euro en kinderen tot 12 jaar gratis.

Meer berichten