Ruim zeventig vogelhuisjes werden afgelopen zaterdag door de Hapse jeugd opgehangen aan veel eikenbomen. (foto: Tom Oosthout)
Ruim zeventig vogelhuisjes werden afgelopen zaterdag door de Hapse jeugd opgehangen aan veel eikenbomen. (foto: Tom Oosthout)

Voetballers samen met vogelhuisjes

Ruim zeventig vogelhuisjes werden afgelopen zaterdag door de Hapse jeugd op Sportpark de Berkte opgehangen aan veel eikenbomen. Een uniek samenwerkingsproject tussen jeugdvereniging Caboose en de voetbalclub Hapse Boys werd hiermee bekrachtigd.

door Jos Janssen

Kantinebeheerder van Hapse Boys Paul Arts: "Op zondagmorgen ben ik hier meestal om half negen. Dat fluiten van al die vogels is een aardigheid. Het idee ontstond bij mij toen we een keer bij het koninklijk paleis 't Loo waren. Daar hangen in die lange laan ook aan iedere boom heel veel vogelhuisjes. Wij hebben hier op het sportpark ook zo'n mooie laan. Met de Hapse kermis, dan ontstaan vaak goede ideeën, heb ik het plan besproken met mensen van jongerenclub Caboose. Iedereen was heel enthousiast." Arie, de technische man van Caboose, pakte het project meteen op: "Met resthout wat we gekregen hebben via oud voorzitter Peter Geurts zijn we aan de slag gegaan. Bij Caboose hebben we een knutselclub van jeugd tussen zeven en tien, elf jaar. Ik had er 48 voorbereid maar er kwamen maar liefst 55 kinderen. Bestuursleden van Hapse Boys hielpen ook mee bij het in elkaar schroeven en de kinderen hebben alles geverfd. Het zijn mezen- en mussenkooitjes. Dat zie je aan de opening. Daar zit zeven millimeter verschil in. Het is pracht samenwerking tussen twee Hapse verenigingen. Voor ons als Caboose een mooie knutselopdracht om iets blijvends te maken voor de natuur. " Aan de kleur van de vogelkooitjes was te zien dat er in Haps nog veel roze en blauwe verf over was. Arie: "De dakjes kunnen er af om de huisjes schoon te maken. De reden dat we ze nu ophangen is dat deze standvogels vaak al in de ze periode in de huisjes gaan om te overwinteren. Dan zijn ze tegen het broedseizoen gewend aan hun omgeving. Mussen zijn hele sociale beestjes."

Al de jeugd mocht hun vogelkooitje in de handen houden terwijl de voorzitter van Hapse Boys Corné Tak nog een kort woordje hield. "Vandaag is een mooie dag. Twee verenigingen uit ons dorp hebben prachtig samengewerkt. Op ons sportpark zitten heel veel vogels en ze krijgen van jullie een heel mooi huisje." Daarna werd het bord Vogelparadijs onthuld waarop de samenwerking nog eens tot uiting kwam tussen de voetbalclub en de jongerenclub. Bij het ophangen van de kooitjes was nog enige discussie waar in Haps het noorden en 't zuiden was. Maar na kompasraadpleging op de telefoon kwam men er uit. Arie: "Die vogels moeten wel lekker in de zon kunnen zitten en niet vol in de wind of dat het bij hun binnen regent. De natuur is niet te sturen. Wanneer de eerste jonge vogeltjes er uit zullen vliegen is nooit precies te zeggen." Belangrijk maar net zo belangrijk was het feit dat vogelhuisjes en voetballers heel goed samen kunnen.

Meer berichten