Bijzondere kraam op wintermarkt

Op zaterdag 8 december wordt in zorgcentrum Castella de Wintermarkt gehouden. Iedereen is vanaf 10.30 uur welkom in Brasserie de Poorten om te komen genieten van winterse lekkernijen, live muziek en gezellige kraampjes. De toegang is gratis en het evenement duurt tot 16.00 uur.

door Ingrid Janshen-Artz

Gezellig samen een glaasje glühwein drinken, snuffelen naar leuke kerstspullen of gewoon even in een winterse ambiance rondwandelen. Het kan komende zaterdag allemaal in de brasserie aan de Cantheelen 6-21. Henk Ermers, coördinator informele zorg Cuijk, is blij dat er eindelijk weer een markt is. "In Maartenshof was de kerstmarkt altijd een groot succes." Door de verhuizing naar de Cantheelen is het de afgelopen twee jaar niet gelukt om er een te organiseren. "Dit is het eerste jaar in Castella; het wordt weer een goede markt."

Op deze eerste Wintermarkt in het nieuwe gebouw verkopen diverse Cuijkse ondernemers en andere mensen kerstartikelen. Natuurlijk zijn ook de bewoners van Castella en De SchitteRing aanwezig. "Er is een team van Castella die zelfgemaakte spullen en kaarten verkoopt. Ook de handwerkgroep staat er met een kraam met bijvoorbeeld sjaals, mutsen en gehaakte kerstengeltjes." Cateraar Hutten verzorgt de hapjes en drankjes met een winters thema: van warme wafels tot broodjes worst met zuurkool.

Eén van de kraampjes is een bijzondere: die van Stichting Vrienden van Castella en De SchitteRing. Zij staan daar omdat iets moois willen doen voor de bewoners van beide zorglocaties. Voorzitter Hans Janshen: "We willen met behulp van bewoners, familieleden, bezoekers en inwoners van het Land van Cuijk een innovatief product kopen met als naam CRDL. Het houten instrument vertaalt aanraking in geluid. Het maakt nieuw contact mogelijk voor bewoners die moeite hebben met communicatie en sociale interactie in hun omgeving. Daarmee kunnen mensen weer echt contact maken. Zo blijf je je meer mens voelen dan patiënt." Bezoekers kunnen de CRDL zelf uitproberen in de stand van de stichting, want speciaal voor de Wintermarkt is er eentje in bruikleen gegeven door de fabrikant.

De wens om een CRDL aan te schaffen bestaat al langer bij de zorglocaties. Ze hebben daarom de Stichting Vrienden van Castella en De SchitteRing om hulp gevraagd. Een enkele CRDL kost namelijk ruim vijfduizend euro. De stichting zou er graag drie voor de bewoners willen aanschaffen: twee voor de afdelingen Noord en Zuid van Castella en één voor de SchitteRing in Haps. Op de Wintermarkt zullen daarom twee metalen donatiezuilen staan (geschonken door Kepser). "Bezoekers kunnen daar een donatie in doen. Iedereen die een bedrag van 5 euro of meer schenkt, krijgt een kerstbal die ze in de boom mogen hangen." Een steentje bijdragen kan ook door een bedrag over te maken op de rekening van de stichting. Voor die gegevens of meer info: vriendencastellaenschittering@gmail.com.

Meer berichten