Cuijk on Ice viert 10-jarig jubileum

Al voor de tiende keer staat er rond de feestdagen op het Louis Jansenplein in Cuijk een kunstijsbaan. Dit alles onder de bezielende leiding van Frans Bus, de voorzitter van Stichting Cuijk on Ice. "Het idee is ontstaan in februari 2009 toen we een ijsbaan gemaakt hadden op de Broekse Kuul."

door Jos Janssen

De Broekse Kuul, een visvijver aan de Heerstraat naar Sint Agatha was dat jaar flink dichtgevroren. Frans Bus: "Ik liep daar op een avond met mijn vrouw naar toe te wandelen en dacht bij me zelf dat stevig vriezen kan de komende jaren wel eens minder worden. Wat zou het leuk zijn om een kunstijsbaan in het centrum te hebben. Ben gaan uitzoeken wat er allemaal bij komt kijken. Bij iets organiseren ben ik helemaal niet, van dat kan niet. Als ik me ergens voor inzet, dan komt 't er ook. Het moest wel van ons op het Louis Jansenplein. Drie dagen opbouwen en drie dagen nodig voor afbouw. Daartussen heel veel plezier voor jong en oud."

Driekwart jaar is de voorzitter bezig met de voorbereidingen van weer een nieuwe ijsbaan, dit jaar zijn tiende: "Natuurlijk niet iedere dag maar er moet wel wat geregeld worden. Heel belangrijk zijn daarbij de vrijwilligers. We hebben er nu rond de vijftig. IJsmeesters, opbouwers, afbrekers, de schaatsenverhuurders, kassa bezetting. Ik ben er meestal van zeven uur 's morgens tot 's nachts een. Er zijn er al een tiental vrijwilligers bij die vanaf het begin actief zijn. Zelf regel ik de sponsors, de vergunningen en de contracten met de tentenbouwer, de ijsvloer. Ben zelf allround monteur geweest. Dat helpt met opbouwen, storingen. Als de sponsors mij binnen zien lopen met mijn zwarte tas dan weten ze dat ik voor de ijsbaan kom. Dat loopt al vele jaren prima. Ook partner de Bond verzorgt al tien jaar het café on ice. " In de loop der jaren kreeg de organisatie steeds meer kennis van zaken " We hebben onder andere een methode bedacht dat we voor de verwarming 150 olie kunnen besparen. Ook is er een effectieve manier gevonden om het schaatssneeuw te verwerken. Dat gaat in bakken met heet waterslangen. In de begin jaren moesten we dat met de hand wegbrengen."

Dinsdag 4 december wordt begonnen met bouwen. "Op woensdagmiddag komen Sinterklaas en Zwarte Piet helpen. Vrijdagavond is vanaf 20.00 uur het populaire eisstockschiessen. Men kan zich nog opgeven. Zaterdag 8 december is de officiële opening. We hebben de drie burgemeesters, Schoots, Mengde en Hillenaar uitgenodigd , die in die tien jaar er bij betrokken waren. De Nijmeegse Schaatsvereniging verzorgt een ijsshow. Ons amusementsprogramma t/m zondag 6 januari is zeer afwisselend. In januari evalueren we alles en gaan we kijken wat de toekomst ons zal brengen. Het belangrijkste is dat iedereen dit jaar weer veel ijsplezier heeft.

Meer informatie is te vinden op de website www.cuijkonice.nl.

Meer berichten