'Iedereen kan fanatiek meedoen'

Met een grote sport- en spelcarrousel hoopt de Stichting G-Support veel mensen met een beperking zaterdagmiddag in beweging te krijgen. Het evenement vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur in Sportcentrum Laco, Sint Annastraat 1 in Cuijk.

door Peter Schoeber

De Stichting G-Support werd op 3 januari 2017 opgericht met als doel mensen met een beperking, zowel lichamelijk als verstandelijk, aan het sporten te krijgen. Voor beide doelgroepen blijft het moeilijk om aansluiting te vinden bij de reguliere sportverenigingen. Enerzijds omdat clubs niet zijn ingericht om sporters met een beperking op te vangen, anderzijds omdat de doelgroep vaak de mogelijkheden bij verenigingen niet weet te vinden. " Toch bestaat bij mensen met een beperking best wel de behoefte om te gaan sporten", zegt Margo van Dijk, voorzitter van G-Support. Als regiomanager van IBN Arbeidsintegratie in Cuijk heeft ze dagelijks te maken met de doelgroep en weet vanuit haar werk, dat deze groep buiten het arbeidsproces ook sportief bezig wil zijn. '"Ergens bij horen, ook in je vrije tijd, is minstens zo belangrijk, voor iedereen".

In 2017 werd de eerste activiteit gehouden. "Dat leverde meteen enthousiaste reacties op. Mensen vonden het initiatief leuk om met sport en spel bezig te zijn. De behoefte is inmiddels duidelijker in beeld , maar om het te kunnen aanbieden heb je (sport)verenigingen nodig. We hopen eigenlijk op een sneeuwbal effect, clubs die bereid zijn in dit initiatief te stappen." Wie via de website Uniek Sporten zoekt naar het sportaanbod in de regio Cuijk, komt erachter dat concreet en divers aanbod nog vrij beperkt is. "Eigenlijk is op dit gebied het land van Cuijk een witte vlek, het is aan ons om deze vlek een beetje kleur te geven." Afgelopen juni werd in Vianen weer een sport- en speldag gehouden. De opkomst was boven verwachting. "Onze doelgroep zijn de volwassenen, mensen die belemmeringen ondervinden in sport en spel." Zaterdag is voor de eerste keer een binnensportactiviteit, in het sportcentrum. Op basis van vrije inloop kan aan activiteiten deelgenomen worden. De aanwezige verenigingen zorgen zelf voor de begeleiding en geven informatie over de mogelijkheden. De dag begint om 14.00 uur en sluit af om 17.00 uur. Er kan gezwommen worden (tot half vier), er is korfbal, turnen (balansoefeningen) en voetbal. In de fitnessruimte van Laco kan aangepast gesport worden. Ieder in zijn eigen tempo. Deelnemende clubs zijn De Dolfijn, Olympia, Fitness Laco Cuijk, Fysiotherapie Cuijk, Quick Up, Apollo Mill en Vianen Vooruit. Ook zijn er ook activiteiten voor sporters met een lichamelijke beperking. Naast aangepast korfbal is er ook zitvolleybal. Daarvoor komt Apollo Mill naar Cuijk. Zitvolleybal is een goed alternatief voor degene die door een knie- of enkelblessure niet meer staand-volleybal kunnen spelen. Apollo telt meerdere teams, zowel recreatief als topsport. Zo speelt het team in de eredivisie en strijdt al jaren mee om het landskampioenschap. Apollo speelt zaterdag om 15.30 uur een competitieduel tegen Sneek.

Meer berichten